psnews.ro: Serban Nicolae, reactie vehementa la condamnarea lui Dragnea: E o rusine! Trebuia facut proces lui Basescu!
Senatorul PSD Serban Nicolae a oferit, vineri, pentru PSnews.ro, o reactie vehementa la condamnarea definitiva a lui Liviu Dragnea in dosarul Referendumul 2012.
Astfel, parlamentarul PSD explica de ce incurajarea participarii la vot nu este o ilegalitate, amintind, in acest sens, o situatie similara, in care a fost implicat in SUA.
- Intreg procesul acesta este o rusine! El n-ar fi trebuit sa existe - nu exista fapta penala. Eu in America am participat la actiuni politice de stimulare a prezentei la vot, de crestere a constientizarii in randurile electoratului, ca trebuie sa iasa si sa mearga la vot. Am impartit pliante prin care indemnam lumea sa mearga la vot si am fost in campanie chiar cu actualul secretar de stat John Kerry, in orasul Boston, in anul 2000. Faceam exact ceea ce se cheama visibility (vizibilitate - n.r.) si awareness (constientizare - n.r.), adica plasam mesaje in spatiul public (si noi langa ele) si ii faceam pe oameni sa constientizeze ca trebuie sa mearga la vot, ca e o datorie cetateneasca. Si acum, acolo, in Statele Unite, votul este un drept, nu o obligatie. Sigur ca exista obligatie in unele tari (de exemplu, recent, in Bulgaria s-a adoptat o lege prin care votul devine obligatoriu), dar indemnul de a scoate lumea la vot nu este o ilegalitate, mai ales ca n-ai de unde sa stii cum voteaza. Poate unii dintre oamenii pe care Liviu Dragnea incerca sa-i scoata la vot votau pentru mentinerea lui Basescu in functia de presedinte. Deci asta este o aberatie juridica! Un asemenea proces - despre un pretins beneficiu al lui Dragnea sau al altui inculpat din dosar - este o aberatie si un nonsens. Din punctul meu de vedere, se incheie inca o pagina rusinoasa din justitia romaneasca de tip Basescu. Acest proces nu avea de ce sa existe, nu era un proces penal, nu era un proces in sine, nu s-a produs niciun fel de vatamare valorilor ocrotite de lege pentru societatea romaneasca, la fel ca si la Adrian Nastase, la fel ca si in alte situatii de acest gen, a declarat Serban Nicolae.