Senatoarea Doina-Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Actuala guvernare doreste ca salariatii din asistenta sociala sa ramana cenusareasa bugetarilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
De-a lungul actualului meu mandat, am depus numeroase diligente, prin mijloacele specifice activitatii de parlamentar, ca salariile din asistenta sociala sa fie majorate, sa indreptam inechitatea sociala in care acest segment al bugetarilor era prins ca intr-o adevarata menghina.
In cursul anului trecut, amendamentele depuse au dus in sfarsit la majorarea veniturilor acestei categorii de bugetari. Aceste eforturi, materializate in majorarea veniturilor a peste 40 000 de salariati, par acum facute absolut in zadar, in conditiile in care guvernarea tehnocrata, mentorata indeaproape de artizanii taierilor de salarii din regimul Basescu-Boc, dar vopsiti acum in galben, propun o grila de salarizare care de fapt duce la scaderea veniturilor majorate, pare-se, doar pentru cateva luni!
Declaratia mea politica de azi reprezinta apelul Sindicatului Impact Botosani, sindicat ce reprezinta lucratori din asistenta sociala si din administratia publica locala din judetul Botosani, care este total dezamagit de proiectul noii ordonante de urgenta privind salarizarea personalului bugetar. Desi reprezentantii Guvernului anuntau o majorare salariala de pana la 20%, mai ales pentru personalul din asistenta sociala, realitatea este cu totul alta!
Salariile din grilele de salarizare pentru asistenta sociala sunt, de fapt, cu pana la 20% mai mici decat salariile in plata in prezent! Practic, salariatii din asistenta sociala raman cenusareasa bugetarilor, cu salarii la limita minima garantata in plata, iar in raport cu colegii din sanatate, aceeasi categorie profesionala va avea cu cel putin 30% mai mic salariul decat colegii din sistemul public sanitar. Suntem indignati de discriminarea care continua in sistemul public de asistenta sociala, suntem indignati ca lucratorii din acest sector de activitate sunt confundati cu asistatii sociali, guvernantii tehnocrati nu realizeaza ca beneficiarii sistemului de asistenta sociala sunt ingrijiti de catre salariati care primesc, in unele cazuri, salarii mai mici decat veniturile unor asistati sociali!
Guvernul tehnocrat condus de prim-ministrul Dacian Julien Ciolos, prin acest proiect de ordonanta de urgenta, incalca toate promisiunile privind o salarizare corecta avand la baza competenta, raspunderea si profesionalismul! Sindicatul Impact Botosani trage un semnal de alarma si considera ca aceasta propunere de salarizare reprezinta o incalcare a demnitatii salariatilor din sistemul public de asistenta sociala, dar si a celor din administratia publica locala, promovandu-se discriminarea si discrepantele intre salariatii bugetari.
Salariile mici si lipsa unor reglementari favorizeaza plecarea masiva a salariatilor din sistem, nemotivarea angajarii si riscurile la care sunt expusi acesti angajati, toate acestea ducand la deprofesionalizarea sistemului si, implicit, la afectarea directa a serviciilor oferite beneficiarilor.
Sindicatul Impact Botosani a sesizat F.N.S. Pro.Asist de nemultumirile sale si va depune toate eforturile pentru o salarizare decenta a angajatilor din sistemul de asistenta sociala si administratia publica locala, folosind toate mijloacele specifice activitatii sindicale.
Pe aceasta cale am rugamintea sa trageti, alaturi de mine, un semnal de alarma si sa incercam sa stopam, prin mijloacele specifice activitatii noastre de parlamentari, dar in primul rand de reprezentanti in Parlament ai cetatenilor, revenirea la aberantele masuri luate de guvernarea de trista amintire Basescu-Boc, atat de frumos colorata, repet, la aceasta ora, in galben.