Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, intitulata: Ziua Internationala a Romilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua Internationala a Romilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii aprilie, mai precis in data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra in 1971, la primul congres international al romilor.
Sa nu uitam ca scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta romii. Ea a devenit, de asemenea, Ziua memoriei romilor omorati de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timpul regimurilor fasciste din numeroase tari europene, romii au suferit persecutii, au fost inchisi si deportati in lagare de exterminare.
Este demn de mentionat si faptul ca, la Congresul Mondial al Romilor desfasurat la Londra in anul 1971, a fost adoptat si steagul international al romilor, avand jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, iar, pe de alta parte, nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei.
Cu aceeasi ocazie au fost puse bazele unei organizatii internationale a romilor, denumita Uniunea Internationala a Romilor (IRU), care, incepand cu anul 1993, are statut de organizatie consultativa pe langa Organizatia Natiunilor Unite.
Aceasta zi este un prilej deosebit pentru imbunatatirea situatiei educationale si, deopotriva, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din Europa, 10 000 000 traind in Europa, dintre care 6 000 000 in tarile din Uniunea Europeana, multi dintre ei fiind deseori expusi la diverse forme de discriminare si chiar de excludere sociala.
Manifestarile prilejuite de aceasta zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale si a limbii romani, dar in mod special a identitatii romilor. Unul dintre principalele obiective este, de altfel, recunoasterea internationala a minoritatii rome ca minoritate nationala de origine indiana.
Consider ca o singura zi nu este insa suficienta pentru a rezolva atat de multe probleme pe care etnia roma le are in continuare. Este nevoie de implicarea autoritatilor administratiei publice centrale cu atributii in domeniul asigurarii egalitatii de sanse si al combaterii discriminarii, precum si a celorlalte autoritati centrale si locale, pentru a sprijini implementarea unor masuri clare pentru a asigura includerea romilor in societate, cresterea gradului de alfabetizare si de insertie pe piata muncii. Fara masuri clare si practice, nu putem avea rezultatele dorite.