despre-sanatate.info: Asa te lasi de fumat in 6 ore! Nu conteaza daca fumezi de 40 de ani sau de o luna
Diana Vasiliu, 29 de ani, a scapat de sclavia viciului intr-o dupa-amiaza, dupa ce a citit pe nerasuflate cartea lui Allen Carr, Easyway to stop smoking (In sfarsit, nefumator).
Trei zile mai tarziu, i-a venit ideea sa infiinteze, in Romania, prima clinica Allen Carr, dupa modelul celor din strainatate. A renuntat intr-o clipa la un job banos in publicitate, si-a luat atestatul de terapeut de la Londra si, de la inceputul anului, decimeaza fumatorii in 6 ore, fara imagini cu plamani negri si fara bullshit motivational.
Astfel de clinici exista in peste 50 de tari, iar toate au la baza cartea englezului Allen Carr, care a descoperit metoda in 1983, pe cand fuma 5 pachete pe zi, scrie doctorulzilei.ro
O sesiune include alte doua intalniri, de back-up, pentru cei care nu se lasa din prima, dar si suportul terapeutului 24/24, la anaghie. Daca in trei luni va reapucati, primiti banii inapoi. Pana acum, n-a primit nicio cerere de returnare a sumei. De altfel, 50.000 de oameni din intreaga lume renunta anual si doar 10% cer banii inapoi.
Metoda Allen Carr este diferita de hipnoza, de campaniile publicitare si de programele clasice bazate pe medicatie si psihoterapie. Nu pisalogeste fumatorul cu efectele cancerigene, ci cauta sa-i demonteze rand pe rand, iluziile cu care se hraneste fumand: fumeaza sa se relaxeze cand e stresat, sa se concentreze, sa socializeze, pentru ca i-a intrat in reflex sau ii e frica sa se lase pentru ca o sa-l doara sevrajul, o sa se ingrase sau ca va pierde un prieten cand va avea nevoie de el.
Pentru toate aceste iluzii care i-au spalat creierul, terapeutul, la randul lui fost fumator, care s-a lasat cu aceasta metoda, are argumente logice.
Sesiunea este sparta de 6 pauze de tigara, pentru ca omul sa nu acumuleze frustrari si sa se lase in cunostinta de cauza, dupa ce scapa de prejudecati.
Nu conteaza daca sunteti fumator de 40 de ani sau de o luna, muncitor sau manager, daca aveti 20 sau 60 de ani, pentru ca metoda functioneaza pentru toti.
- Sesiunea nu seamana cu cea a alcoolicilor anonimi. Omul nu isi povesteste experienta. Intervine daca tine cu adevarat. In general merge asa: ai venit, am vorbit, pleci liber, precizeaza terapeutul.
- Putini sunt cei care se lasa definitiv doar daca citesc cartea. Fie nu se inteleg anumite lucruri, fie nu respecta instructiunile. E nevoie de o sesiune, doua sau trei. Si cei care cer a doua sesiune nu respecta instructiunile, precizeaza Diana Vasiliu.