mariustuca.ro: Duminica, Procesiunea de Florii a credinciosilor romano-catolici (Autoare: Magda Marincovici)
Mii de credinciosii romano-catolici din Bucuresti, printre care foarte multi tineri, preotii din parohiile bucurestene, calugari si calugarite din comunitatile religioase locale participa duminica, 20 martie 2016, la procesiunea de Florii pe care Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti o organizeaza si in acest an pe strazile capitalei, anunta Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuesti.
Procesiunea de Florii va fi prezidata de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU, impreuna cu mons. Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucuresti. Procesiunea va incepe la ora 14.00, la Biserica Franceza Sacre Coeur (str. Cpt. Demetriade nr. 3, langa Statuia Aviatorilor), cu ceremonia binecuvantarii ramurilor. Participantii vor porni, apoi, pe traseul B-dul Aviatorilor, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, pana la Catedrala romano-catolica Sf. Iosif. Cu ramuri in mana, credinciosii si preotii ii vor canta Mantuitorului, iar in fruntea procesiunii tinerii vor purta Crucea Zilei Mondiale a Tineretului.
La sfarsitul procesiunii, in jurul orei 15.00, in Catedrala Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot, nr. 19) se va celebra Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, prezidata de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU.
In Duminica Floriilor, in Biserica Catolica se celebreaza si Ziua Mondiala a Tineretului (ZMT), ajunsa in acest an la cea de a XXXI-a editie.
Cu aceasta ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea intreaga un mesaj cu tema: Fericiti cei milostivi, pentru ca ei vor afla milostivire (Mt 5,7).
In acest an, Sarbatoarea Floriilor si Ziua Mondiala a Tineretului au o semnificatie deosebita, desfasurandu-se in cadrul Anului Sfant al Milostivirii (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016). In mesajul sau adresat tinerilor, Suveranul Pontif aminteste ca nu este prima oara cand ZMT are loc in timpul unui an sfant:
- De fapt, in timpul Anului Sfant al Rascumpararii (1983/1984), Sfantul Ioan Paul al II-lea a convocat pentru prima data pe tinerii din toata lumea pentru Duminica Floriilor. Apoi, a fost in timpul Marelui Jubileu din 2000 cand peste doua milioane de tineri din circa 165 de tari s-au reunit la Roma pentru a XV-a Zi Mondiala a Tineretului. Asa cum s-a intamplat in aceste doua cazuri precedente, sunt sigur ca Jubileul Tinerilor la Cracovia va fi unul dintre momentele forte ale acestui An Sfant!
Papa Francisc ii indeamna apoi pe tineri:
- Lasati-va atinsi de milostivirea sa fara limite pentru a deveni la randul vostru apostoli ai milostivirii prin fapte, cuvinte si rugaciune, in lumea noastra ranita de egoism, de ura si de atata disperare. Duceti flacara iubirii milostive a lui Cristos " despre care a vorbit sfantul Ioan Paul al II-lea " in locurile vietii voastre zilnice si pana la marginile pamantului.
Duminica Floriilor este ca o poarta de intrare in Saptamana Sfanta, si uneste intrarea solemna a lui Cristos in Ierusalim " eveniment in amintirea caruia are loc procesiunea pe strazile orasului " si vestirea Patimirii Mantuitorului la Sfanta Liturghie. Pentru credinciosii catolici, participarea la procesiunea si la Sfanta Liturghie din aceasta duminica este un prilej de marturisire publica a credintei si de unitate cu totii crestinii catolici din Romania si din lumea intreaga, subliniaza Arhiepiscopia Romano-Catolica.
Duminica, 20 martie, catolicii si protestantii celebreaza Sarbatorea Floriilor.
Ministerul Afacerilor Interne precizeaza ca peste 11.000 de politisti, jandarmi si pompieri vor actiona duminica, de Floriile catolice, in locurile de pelerinaj si in alte zone cu aflux mare de persoane, pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica.