Mariustuca.ro: SARMALUTE si CARNE FIARTA, cauza CERTA a sindromului hemolitic uremic a celor doi bebelusi de 6 si 7 luni (Autoare: Magda Marincovici)
Sarmalute si supa cu carne fiarta reprezinta cauza certa a diagnosticului de sindrom hemolitic uremic in cazul celor doi bebelusi transferati, vineri seara, la Spitalul MS Curie, ne-a declarat in exclusivitate prof. dr. Mihaela Balgradean, sefa sectiei Pediatrie din cadrul Spitalului MS Curie.
Toata lumea cauta sursa, cauza, dar, acum pentru noi este foarte clar: supa cu carne fiarta si sarmalute. Si vorbim aici de bebelusi, unul de sase luni si altul de sapte luni. Noi vedem cum termometrul abia scos din poponet este dat copilului, cum parintele ii da copilului telefonul mobil sa se joace cu el. Si parintilor nu li se pare nimic anormal. Ne-am dat sema ca sursa se afla mult mai aproape si consta in nerespectarea regulilor elementare de igiena, de hrana. Si voi spune toate acestea public, pentru ca noi ne straduim sa-i salvam, presa ii cauta pe medici, toata lumea cauta surse si cauze, spune prof. dr. Balgradean.
Vineri seara, la Spitalul MS Curie au fost transferati doi bebelusi: unul de sase luni de la Institutul de Ocrotire Mama si Copilul Alfred Rusescu si unul de sapte luni de la Spitalul din Fetesti. La ambii bebelusi a fost confirmat sindromul hemolitic uremic. La bebelusul de sase luni a fost confirmata verotoxina pozitiva cu E.coli 026, dar nu necesita dializa peritoneala si este intr-o stare multumitoare, ne-a precizat prof. dr. Balgradean. In schimb, bebelusul de sapte luni este intr-o stare mai grava, cu insuficienta renala, edeme, anemie severa. In cazul lui s-a inceput procedura de dializa peritoneala.
Potrivit Ministerului Sanatatii, in sectia de nefrologie a Spitalului MS Curie ramane internat si copilul din Mioveni, care are o evolutie favorabila a starii de sanatate si care se afla sub tratament de specialitate si observatie medicala. Acesta nu mai necesita dializa peritoneala.
In prezent, in Spitalul MS Curie sunt internati trei copii diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic.
Ministerul Sanatatii reaminteste importanta masurilor de preventie, in special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzator.
Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda achizitionarea produselor pasteurizate in cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, si spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor, dar si tratamentul termic al alimentelor atunci cand se impune.