Doctorul zilei informeaza: Terapia cu apa. Hidratarea tine bolile la distanta. Cata apa trebuie, de fapt sa bem.
Bolile de inima, dar si diabetul sau kilogramele in plus pot fi prevenite daca bem suficienta apa. Insa, atunci cand se exagereaza, se poate ajunge chiar la coma de la prea mult lichide.
Medicii ne sfatuiesc sa tinem cont de sex, inaltime, greutate, cand vine vorba de necesarul de apa. Iata principalele efecte benefice ale apei, asa cum rezulta din cercetari.

1. Regleaza nivelul zaharului in sange
2. Previne infarctul si reduce riscul de cancer
3. Ajuta la slabit
4. Reduce oboseala si amelioreaza durerile de cap
5. Mentine pielea tanara
6. Viata sexuala sanatoasa
Consumul suficient de lichide combate oboseala si influenteaza direct nivelul de energie. Pentru femei, in special, consumul de apa este cu atat mai important cu cat actioneaza direct asupra mucoaselor, ducand astfel la o lubrifiere corespunzatoare a vaginului.


De cata apa avem nevoie zilnic?

Necesarul de apa depinde de sex, inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, greutate si de dieta (una bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa), potrivit medicului Lygia Alexandrescu.
Barbatilor li se recomanda sa consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri.
Cantitatile sugerate nu includ numai apa, ci lichide, in general. Pana si cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau bauturile indulcite furnizeaza organismului mai multa apa, desi bauturile care contin zahar nu sunt, in general, recomandate. Aproximativ 20% din cantitatea de apa pe care o ingeram zilnic provine din alimente.

Riscul de coma, mai mare la sportivi


Hiponatremia (nivel redus de sodiu) e o problema mai rara decat deshidratarea, dar poate fi grava. apare mai ales la atletii care consuma prea multa apa, diluand astfel nivelul de sodiu din corp.
Exista sportivi care consuma cantitati uriase de apa si care astfel pot dilua nivelul electrolitilor sanguni, ajungandu-se la afectarea functiilor musculare, cerebrale si cardiace, avertizeaza nutritionistul Lygia Alexandrescu.