www.rador.ro informeaza: Vanataia (echimoza) este o pata rosie-violacee, cu margini delimitate, de intindere variabila, aparuta pe piele prin iesirea sangelui la suprafata.
Dr. Iuliana Avadanei, medic de medicina generala cu competente in homeopatie, explica de ce se produce invinetirea, ce simptome insotesc vanataia si cum se trateaza aceasta.

Dr. Iuliana Avadanei: Invinețirea se produce din cauza extravazarii sangelui din vasele lezate in țesutul celular subcutanat. Prin transparenta pielii se observa colectia sangvina perceputa ca o pata violacee. Vanataia este insotita de edem si durere din cauza raspunsului inflamator al organismului ca urmare a loviturii.

Reporter: Din ce cauza apar vanataile?

Dr. Iuliana Avadanei: Majoritatea echimozelor sunt marci traumatice, fiind clasificate in:

echimoze precoce, care apar imediat dupa traumatism si care indica superficialitatea contuziei;
echimoze tardive, care apar la cateva ore distanta si sunt semnul unor leziuni profunde grave ce trebuie atent explorate si rezolvate terapeutic.
Aparitia, in urma unui traumatism major (accident, cadere de la inaltime), a unei echimoze la nivelul peretelui abdominal poate indica existenta unei hemoragii interne, iar una localizata la nivelul toracelui ridica ipoteza de fractura a unei coaste ce poate determina aparitia pneumotoraxului (urgenta medico-chirurgicala). La persoanele cu diverse patologii (ciroza, hemofilie) echimozele apar spontan, fara actiunea unui agent traumatic.

Reporter; In ce situatie trebuie consultat medicul?

Dr. Iuliana Avadanei: Atunci cand echimozele apar spontan, fara actiunea unui agent traumatic, se impune efectuarea unui consult medical.

Reporter: In cat timp dispare vanataia? Care este evolutia acesteia?

Dr. Iuliana Avadanei: Culoarea pe care o au vanataile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La inceput, vanataia are o culoare rosiatica, ulterior capata o culoare violaceu-albastru care devine treptat galben-verzui inainte ca pielea sa recapete culoarea normala. Fiecare culoare corespunde unui anumit grad de vindecare al echimozei.
Vindecarea completa se face intr-un interval de timp ce poate dura de la cateva zile pana la 2-3 saptamani, ea depinzand de o multitudine de factori, printre care intensitatea cu care a acționat agentul traumatic, varsta pacientului, afectiuni asociate sau localizarea echimozei.

Reporter: In ce consta tratamentul vanatailor?

Dr. Iuliana Avadanei: Vindecarea in totalitate se realizeaza in scurt timp, iar tratamentul vizeaza doar combaterea durerii. In cazul echimozelor aparute pe un teren patologic, va fi tratata afectiunea de baza. Exista o serie de remedii care pot grabi procesul de vindecare:
aplicatii locale de comprese reci (cu gheata) in primele 48 de ore;
tinerea ridicata a picioarelor, in cazul vanatailor extinse de la nivelul membrelor inferioare;
aplicatii calde dupa de 48 ore de la producerea echimozei, pentru fluidizarea fluxului sangvin local si grabirea vindecarii.
Tratamentul homeopat se adreseaza ameliorarii simptomelor produse de traumatism si resorbtiei extravazarii sangvine. Cel mai important este remediul homeopat Arnica Montana CH 9-15-30. Se pot folosi si alte remedii in functie de caracteristici locale sau generale:
Ledum CH15 â€" cand simptomele sun ameliorate de rece si agravate de cald;
Phosphorus CH15 â€" in care domina tendinÈ›a hemoragica;
Lachesis CH15 â€" cand predomina probleme vasculare, venoase, hormonale si tendinta de a face usor echimoze (vanatai).
Cu aceste remedii se pot obtine ameliorari importante.
Interviu realizat de Emilia Radu