Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Adoptiile in Romania. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Discutiile privind adoptiile in Romania au fost variate si chiar aprinse, de multe ori. Este un subiect cu o incarcatura emotionala in sine, dar consider ca tocmai aici ar trebui sa se vada si mai mult rolul unui stat puternic si al unui for legislativ solid.
Sa nu uitam ca tocmai sensibilitatea acestui domeniu poate creste gradul de aparitie a unor probleme. Este, asadar, necesar sa analizam subiectul din toate unghiurile posibile si sa tinem cont atat de contextul din tara noastra, dar si de cel de la nivel european si chiar mondial pe aceasta tema.
Romania este o tara moderna in multe privinte, dar ramane, in altele, deosebit de conservatoare. Da, in privinta adoptiilor trebuie sa existe o doza de precautie sporita, dar nu este cazul ca aceasta abordare sa ingreuneze procedurile care ar trebuie sa duca la schimbarea in bine atat a copilului adoptat, cat si a familiei care il adopta.
Un control riguros este, desigur, necesar. Cu toate acestea, masurile de control trebuie sa fie echilibrate si, mai ales, cred ca este nevoie ca acestea sa fie raspandite in mod corect. Sunt numeroase masuri stabilite pentru ca procesul adoptiilor sa se desfasoare in conditii mult mai bune si acestea fac obiectul unui proiect legislativ asupra caruia ne-am pronuntat favorabil anul trecut, dar care nu isi face inca simtite efectele intrucat nu se aplica in mod corespunzator.
Astfel, noul act normativ privind adoptiile va duce practic la scurtarea tuturor etapelor procesului de adoptie: declararea adoptabilitatii, incredintarea in vederea adoptiei si incuviintarea adoptiei. Astfel, termenul de apel in instanta judecatoreasca va fi redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecata va avea loc in 15 zile de la inregistrarea cererii. In plus, nu va mai fi necesara citarea partilor pentru judecarea cererilor de incredintare in vederea adoptiei ca pana acum, fiind reglementate si situatiile in care parintii biologici refuza sa se prezinte la doua termene, atunci cand sunt citati de catre instanta judecatoreasca. Odata cu adoptarea legii, neprezentarea acestora va fi considerata refuz abuziv de a consimti la adoptie, iar copilul va fi declarat adoptabil.
Sa nu uitam ca adoptia va putea fi stabilita si in cazul in care parintii/rudele care au putut fi gasite declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa, ulterior, refuza sa semneze declaratiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului. De asemenea, atunci cand parintii si rudele copilului de pana la gradul al patrulea nu sunt gasite dupa o perioada de 6 luni de la instituirea masurilor de protectie speciala, vor putea fi demarate procedurile de adoptie. Mai mult, termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obtinut in urma deciziei unei instante de judecata, statutul va fi valabil, de anul viitor, pana la incuviintarea adoptiei sau pana ce copilul implineste varsta de 14 ani. In cazul adoptiilor internationale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, si nu dupa doi ani, asa cum se intampla in prezent.
O alta noutate deosebit de oportuna este acordarea unui concediu de acomodare de maximum 90 zile si a unei indemnizatii lunare pe durata incredintarii in vederea adoptiei oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, daca realizeaza venituri supuse impozitului pe venit.
Sa nu uitam ca scopul statului este sa asigure bunastare pentru societate, iar darea spre adoptie a copiilor abandonati sau orfani este un pas major catre asigurarea acesteia. Fiecare copil are dreptul la afectiune si la educatie, iar acesti doi piloni de baza ai dezvoltarii adultului pot fi conturati in mod optim in sanul unei familii.
In plus, este necesar sa sustinem dezvoltarea mai profunda a aspectelor care s-au stabilit pana acum din punct de vedere legislativ privind adoptiile si consider ca este timpul sa ne concentram eforturile in acest sens. In incheiere, doresc doar sa va rog sa sustineti aplicarea urgenta a actului normativ privind adoptiile din tara noastra si sper ca vom putea dezvolta impreuna noi suporturi legislative pe teme la fel de importante.