amfostacolo.ro informeaza: Ce poate fi mai frumos decat sa fii in vacanta la mare, pe o insula? Doar noi doi! Suna idilic, nu-i asa? Cand mintea intra in greva, iar corpul intr-un sejur de relaxare si odihna... Sa nu ai macar nici grija sofatului, sau a gatitului si nici macar grija catelului!
Se numeste Limenaria! E o mica statiune situata in sudul insulei Thassos, la Marea Egee! Acolo ne-am petrecut cateva zile de vacanta, in septembrie anul trecut!
Dupa un somn chinuit de 3 ore in masina, cu picioarele pe bord, in portul Keramoti, la rand la ferry, vine vremea sa ne trezim si sa cumparam bilete la primul ferry-boat, pentru insula Thassos!
Am avut norocul sa vedem rasaritul pe mare, pentru prima data! Absolut superb! Chiar ramai mut! TOt cerul se inroseste, iar pescarusi si albatrosi somnorosi- brazdeaza zarea!
Am calatorit cam 40 de minute, cam gol ferry-boatul la acea ora matinala si ajungem iute in capitala, zarindu-se casele asezate ca un amfiteatru, albe si batrane ca istoria. Arhitectura tipic mediteraneana, cu case maxim cu 2-3 etaje. Ne indreptam spre sud, spre Limenaria, unde am ajuns la 8 dimineata.
A trebuit sa mai asteptam un pic, deoarece nu erau gata camerele, locuind la Hotel Menel, chiar pe plaja! Am incuiat masina si-am pornit in recunoastere, deoarece era prima data pe aceasta insula.
Bineinteles, cu aparatul de fotografiat! Destul de dragut, mai fusesem in Grecia, in Insulele Ionice, dar niciodata la Marea Egee.
Prima zi ne-am petrecut-o la plaja, in fata hotelului. Si tot atunci si aici am trait cea mai frumoasa amintire din Thassos! si, culmea, ca abia astazi dimineata am realizat acest lucru!
In timp ce eram aproape adormita, lenevind, la soare, pe plaja, in linistea aceea deplina mi s-a parut ca aud ceva asaaaa, ca o muzica, ce vine de undeva dinspre mare!
Deschid ochii si imi indrept privirea spre locul cu pricina si ce-mi vad ochii??? O minune! Era ca 'ntr-un vis frumos! De dupa far, venea o corabie veche, ca de pirati, vopsita in culori nostime, plina de turisti veseli si bronzati, avea sus arborate mai multe drapele, printre care si cel al Romaniei. Si canta foarte tare, de rasuna peste tot- o melodie foarte veche, care mi-a fermecat copilaria, a lui Demis Roussos-''My friend the wind''.
Am sa rog sa mi se ataseze la review aceasta melodie, ca sa incercati sa intelegeti mirajul acelei dupa amiezi de vacanta! Poate pentru altii este putin lucru, dar pentru mine Nu! Pentru mine vacanta inseamna pe langa descoperire... si multa emotie!
Iar seara, ce credeti ca am facut? Ne-am si inscris pt a doua zi in croaziera aceea. Nu era mult, doar 25 de euro. As fi facut-o si daca erau ultimii bani din buzunar! A fost croaziera in care ne-am distrat cel mai mult, chiar daca nu a fost cea mai frumoasa in care am fost! Eram numai romani, chiar si ghida, care era sotia capitanului si era din Bucuresti.
Eram o trupa faina, nu foarte multi, de toate varstele. De dimineata si pana seara ne-a tot plimbat, prin golfuri unde nu poti intra decat pe mare. Soarele era cu noi, veselia n-o uitase nimeni acasa! Am primit si mic dejun si pranz, chiar si de baut si cafele si racoritoare! Ne-a dat si sa pescuim, acolo sa vezi nebunie, cand primul peste era, culmea, prins de o femeie!
Muzica greceasca ne-a insotit in toata calatoria. Si soarele. Si o multime de pescarusi indragostiti! Am putut admira plaje cu nisip fin, apa limpede si calda, numai buna de baie, rar erau valuri! O combinatie reusita de munte si mare!
Serile ni le petreceam in plimbari prin statiune, luam masa la aceeasi taverna pe malul marii, la care nici daca ma'npuscati nu-i mai stiu numele, doar ca era pe langa Hotel Anna Beach. Am ales mereu peste si miel! Preturile erau mici, comparativ cu alte insule grecesti.
Alta data stateam pe o banca, pe malul marii pana uitam sa ne mai ridicam! Atat de frumos era sa privesti si sa asculti marea! Lucruri simple... pentru care se merita sa economisesti tot anul, nu?
Aici, in Limenaria, cand e senin, de pe plaja, la o aruncatura de bat, se vede Muntele Athos!
In fiecare zi plecam undeva, dar dimineata si seara descopeream Limenaria! Pescarii in fiecare dimineata, se intorceau din larg si isi vindeau in port pestele.
Era si caracatita pusa undeva, sus, la uscat! Arici de mare erau o multime, dar nu-i ai grija, ca nu sunt in zona plajelor, ci undeva pe pietrele imense, unde nu ai ce cauta. O problema in insula ar fi viespiile, dar cu un pic de prudenta, daca nu le superi, scapi neintepa!
Tot in zona portului, pe o stanca este un castel vechi, pozitionat foarte bine, il vezi de peste tot, iar in apropierea lui sunt ruinele unei mine vechi de zinc.
Plaja mea preferata era chiar acolo, se numeste Metalia, este deosebita, in opinia mea, de aceea i-am facut o multime de poze, din toate unghiurile. In apropierea ei este si Labirintul, iar mai sus e Horoscopul de marmura. Recomand a se urca la Castelul de pe faleza, deoarece este o priveliste foarte frumoasa atat a portului, cat si a intregului oras!
Sunt o multime de magazine de suveniruri si de alimente. Cofetarii cu baclavale, saraiglii, inghetate sau alte bunatati! Grecii-oameni mereu amabili, mereu surazatori. In rest mai erau multi sarbi. Era la mare moda mersul pe bicicleta si motoreta. Nu am vazut deloc politie.
Imi placea insula pentru linistea care domnea peste tot. Aveai impresia ca zeii ocrotesc acest loc! Totul era verde, iar marea incredibil de frumoasa si linistita. In unele locuri, vegetatia cobora pana la nivelul marii. Predominau pinii, smochinii, nucii rataciti printre maslinii batrani cu trunchiuri contorsionate, care le-au asigurat intotdeauna prosperitatea! Ici, colo, mai aparea si cate un leandru, un palmier sau cate un lamai.
In capatul opus Potosului, la iesire din oras, pe un deal troneaza o cladire galbena, impunatoare - e fabrica de bijuterii ''Iris Gold'', care se poate vizita si chiar face cumparaturi. E asezata intr-un cadru natural deosebit de frumos!
Unii spun ca in statiune ar predomina un miros urat provenit de la canalizare si de la fabricile de masline, dar eu nu am intalnit acest aspect, probalil fiind perioada in care am fost, sau zona in care am locuit, deci... no problem.
Insula este renumita pentru marmura, care este foarte alba si usor de lucrat, chiar in Limenaria este un mester care, gratuit, te invata sa lucrezi in marmura.
Intr-o zi am facut cu masina un tur al insulei, unde am vazut aproape toate plajele, am vizitat Manastirea Arhanghelul Mihail, satul traditional Panaghia si foata capitala a insulei- Theologos. Insula are doar 93 de km de tarm, inconjurati de ape.
Peste tot privelistea minunata impunea nenumarate opriri pentru poze.
Dar, cum sa plec din Grecia, fara... o seara greceasca? Singurul loc unde se organizeaza era intr-o taverna foarte mare si frumoasa in satul Theologos. N-as putea sa-i dau nota maxima, deoarece am vazut multe seri grecesti, care au fost mai pe placul meu, decat aceasta. Motivul ar fi ca imi place intr-un cadru un pic mai restrans, iar aici am fost cred eu, vreo 300 de persoane - sigur. Dar programul artistic a fost minunat, iar mancarea foarte diferita! Si vinul foarte bun si suficient!
In alta zi am plecat pe munte, in Kastro, care e considerata a fi o adevarata cetate spirituala a celor din insula. Sfantul Athanasie este protectorul Limenariei. I-am multumit si noi ca ne-a ocrotit sa ajungem pana aici, deoarece drumul pana acolo e mai mult decat un cosmar!
Suntem in februarie si vacanta este departe! Dar... nu putem sa nu ne amintim de soarele verii si de apele marii! Abia astept sa revin si sa spun:
Bine te-am gasit, Grecia!