www.doctorulzilei.ro informeaza: Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune. Nu exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.
Exista multe persoane care au tensiunea cuprinsa intre 9-12/ 5,5-8 cmHg fara sa aiba vreun simptom. In lipsa simptomelor, este acceptata ca tensiune normala valoarea permanenta de peste 9/6 cmHg. Trebuie luata ca reper tensiunea permanenta. Astfel, daca o persoana are, de regula, tensiunea 12,6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arteriala scazuta, explica conf.dr. Florin Mitu, medic cardiolog la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Hipertensiune: dureri de cap, zgomote in urechi

Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. In Romania, exista 5 milioane de bolnavi.
Principalele simptome sunt durerile de cap, ametelile, zgomotele in urechi, durerile in piept, sangerarile nazale.
Complicatiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sange), cardiopatia ischemica, insuficienta renala, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi), atrage atentia dr. Aurelia Constantin, medic internist la Clinica Christian Sante din Bucuresti. Un risc foarte mare de accident vascular au pacientii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului si cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima.
Cum se masoara corect tensiunea?

Atunci cand mergem la medic, acesta ne masoara tensiunea la una dintre maini. Prof.dr. Dan Gaita, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timis

oara, a declarat ca este corect ca tensiunea arteriala sa se ia la ambele maini. Tensiunea se ia si la mana dreapta si la mana stanga pentru a vedea daca nu este o diferenta de tensiune intre cele doua maini. O deviatie de 10,12,15 ml este una normala. Daca este mai mare inseamna s-ar putea sa fie o ingustare, un obstacol pe sub clavie. Acolo unde tensiunea este mai mare dintre cele doua maini de la acea mana se va masura mereu tensiunea”, a precizat

RECOMANDARI

Cine are interzis la sare si cafea

In caz de hipertensiune arteriala, medicii recomanda:
- sa evitati caldura (valabil si pentru hipotensiune) si efortul fizic
- sa evitati sarea de bucatarie (atentie la mezeluri si conserve) si sa o inlocuiti cu cea medicinala (100% potasiu)
- sa evitati alcoolul, cafeaua si fumatul
- sa mergeti regulat la medic pentru verificarea tensiunii
- sa evitati stresul