Institutul Cantacuzino se pregateste pentru producerea, din 2017, a vaccinului antigripal, dar si a vaccinurilor BCG si DTP (Autoare: Magda Marincovici / marius tuca.ro)
Institutul Cantacuzino va produce anul viitor vaccin antigripal, iar pe termen mediu, vaccinul BCG si DTP, astfel incat Romania sa fie capabila sa-si acopere, prin productia interna, mare parte din necesarul de vaccinuri esentiale, obligatorii, anunta Adrian Ionel, managerul Institutului.
In privinta producerii vaccinului antigripal, anul acesta, va fi realizata o microproductie, cu o metoda noua de distilare, capabila sa elimine foarte multe impuritati.
- Astfel, anul viitor, aproape sigur, vom avea productie de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino, cu calitati potrivite, spune Adrian Ionel.
Totodata, in cursul lunii ianuarie, la Institutul Cantacuzino vor fi facute angajari.
- Oamenii nu numai ca nu mai pleaca, am inceput sa si angajam. In ianuarie, avem o serie de angajari si incercam sa readucem profesionistii care au plecat din Institut. In acest sens, avem o intelegere cu Institutul Pasteur in vederea specializarii unor oameni de la noi si acordarii de consultanta din partea lor catre noi. Specialistii Institutului Pasteur vor veni acum, in ianuarie, la noi pentru acest lucru, precizeaza Adrian Ionel.
La Institutul Cantacuzino, potrivit managerului, au fost achitate integral toate salariile, toate datoriile catre stat, dar si catre furnizori.
- Am inceput intre timp reconstructia anumitor laboratoare, innoirea lor si consolidarea unor cladiri si am obtinut reacreditarea laboratoarelor in vedere reincheierii contractelor cu Casa, spune managerul Institutului. De asemenea, Institutul Cantacuzino incheie contracte de service garantie si post-garantie, care nu au existat pana acum, ceea ce ii va asigura asistenta specializata pentru reparatii.
In ceea ce priveste strategia pe termen mediu si lung privind dezvoltarea productiei, managerul Adrian Ionel spune ca se fac pregatiri pentru alte doua linii, complet noi: vaccinul contra DTP si vaccinul BCG. In felul acest, vom putea acoperi mare parte din vaccinurile esentiale, obligatorii din productia proprie.