Din randul tampeniilor Uniunii Europene. Folosesti acasa becuri economice? Iata cat de periculoase sunt / expunere.com
In efortul de a reduce cheltuielile, multa lume s-a grabit la magazine pentru a inlocui becurile standard cu noua generatie de becuri concepute sa economiseasca energie.Uniunea Europeana a dat chiar directive pentru a inlocui becurile clasice cu aceste noi becuri. Cu toate acestea, noua generatie de becuri eficiente energetic este atat de toxica incat Agentia Americana de Protectia Mediului a creat un protocol de urgenta care trebuie urmat in cazul spargerii unui bec, din cauza gazelor care sunt eliberate. Cand sunt sparte intr-o incapere, aceste becuri cresc de 20 de ori concentratia maxima de mercur acceptabila in aer, vapori periculosi care pot afecta organese vitale, arata Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului.In efortul de a reduce cheltuielile, multa lume s-a grabit la magazine pentru a inlocui becurile standard cu noua generatie de becuri concepute sa economiseasca energie. Cu toate acestea, noua generatie de becuri eficiente energetic este atat de toxica incat Agentia Americana de Protectia Mediului a creat un protocol de urgenta care trebuie urmat in cazul spargerii unui bec, din cauza gazelor care sunt eliberate.Cand sunt sparte intr-o incapere, aceste becuri cresc de 20 de ori concentratia maxima de mercur acceptabila in aer, vapori periculosi care pot afecta organese vitale, arata Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului. Astfel, becurile eficiente energetic pot provoca ameteala, dureri de cap, migrene, convulsii, oboseala, capacitate redusa de concentrare si anxietate.

Contin mercur
Mercurul este o neurotoxina puternica, deosebit de periculoasa pentru femeile gravide si pentru copii. Este deosebit de toxic pentru creier, sistemul nervos, ficat si rinichi. De asemenea, poate afecta sistemul cardiovascular, imunitar si pe cel de reproducere. Mercurul poate duce la anxietate, insomnie, pierderi de memorie, dureri de cap si chiar Alzheimer.

Pot cauza cancer
Potrivit unei cercetari realizate de specialisti germani, aceste becuri contin agenti cancerigeni toxici care ar putea cauza cancer. Fenolul este un compus organic aromatic volatil. Stirenul este un derivat al benzenului, un lichid incolor care se evapora si are un miros dulce.

Emit radiatii UV
Chiar daca pare greu de crezut, becurile economice emit radiatii UV-B si UV-C, daunatoare pentru piele si pentru ochi. Radiatia de la aceste becuri ataca direct sistemul imunitar si ataca tesuturile pielii, impiedicand formarea corespunzatoare de vitamina D.Cu alte cuvinte, aceste becuri sunt atat de toxice incat nici macar nu ar trebui aruncate intr-un gunoi obisnuit. Sunt considerate de specialisti deseuri periculoase. Daca ai spart un bec in casa, strange cioburile cu manusi, nu cu aspiratorul, care poate imprastia particulele de mercur. Deschide larg ferestrele si lasa incaperea sa se aeriseasca cel putin 15 minute.Din nefericire, becurile incandescente nu se mai gasesc in prezent pe piata.
Articol relatat de portalul ele.ro