17 spitale dotate cu angiografe moderne si aproximativ 1.700 de pacienti vor beneficia gratuit de investigatii / mariustuca.ro / Autoare: Magda Marincovici
17 spitale vor fi dotate cu agiografe de ultima generatie pentru patologia cardiovasculara si tumorala de care vor beneficia, gratuit, cel putin 1.700 de pacienti in cadrul unui proiect european, a anuntat prof. dr. Radu Deac, vicepresedintele Academiei de Stiinte Medicale.
In cazul pacientului cu infarct cardiac, angiograful este esential intrucat scurteaza timpul de interventie, element esential in aceasta patologie.
- Altfel spus, un pacient din Satu Mare care nu putea beneficia de explorarea angiografica, adica utilizarea razelor X si a substantei de contrast pentru a vizualiza sistemul vascular, va putea face aceasta investigatie la Satu Mare. Vor fi 100 de pacienti per spital, adica 1.700 pe tot proiectul, subliniaza prof. dr. Radu Deac.
Vor fi abordate bolile cardiovascualare si cele tumorale, la adult, dar si la copil, mai ales ca avem un procent deloc neglijabil de nou-nascuti care vin pe lume cu malformatii incompatibile cu viata. Dupa finalizarea proiectului, aparatura va ramane in dotarea spitalelor unde se deruleaza proiectul.
Tototdata, prin acest proiect sunt efectuate, prin metode angiografice, mai multe teme de cercetare. Astfel, in cadrul proiectului, printre obiective se numara si realizarea unei cercetari clinice prin includerea a 100 pacienti in medie pe fiecare centru de cercetare; implicarea specialistilor si tinerilor de inalta calificare in realizarea obiectivelor stiintifice prin crearea unui centru de formare in domeniul angiografiei.
- Academia de Stiinte Medicale a dovedit ca are capacitatea sa duca la capat proiecte de cercetare chiar de anvergura. Pentru Academie constituie, cred eu, un bun inceput, impreuna cu celalalt proiect din acest an, de formare de resurse umane pe tema educatiei in transplantul de tesuturi si organe. Academia de Stiinte Medicale redebuteaza, daca vreti, in cercetarea nationala cu doua teme importante si dovedeste ca le-a putut duce la pana la capat, oferind disponibilitatea sa continue, precizeaza prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale.
Proiectul Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare si crearea de noi infrastructuri are cateva obiective esentiale pentru confortul pacientului, dar si pentru cel al medicului: crearea unei retele nationale de cercetare dezvoltare prin infiintarea Registrului National de Tratament Interventional al SCA - (sindroame coronariene acute); registrul specific pentru bolnavii cu stenoze arteriale cervico - craniene, registrul cardiopatiilor congenitale si diagnosticul si tratamentul arteriopatiilor periferice.