Dupa 26 ani. Despre Revolutie si despre Romania de azi / 20/12/2015
(Continuare)
Nu voi obosi sa vorbesc despre Comunicatul catre tara al CFSN, din seara zilei de 22 decembrie 1989. Evolutia Romaniei in urmatori 26 de ani care au urmat prabusirii ceausismului este raportata la acel proiect politic, programul Revolutiei Romane:
- Scopul FrontuluiSalvarii Nationale este instaurarea democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman.Din acest moment, se dizolva toate structurile de putere ale clanului Ceausescu. Guvernul se demite, Consiliul de Stat si institutiile sale isi inceteaza activitatea. Intreaga putere de stat este preluata de Consiliul Frontului Salvarii Nationale.
Ca program, Frontul propune urmatoarele:
1. Abandonarea rolului conducator al unui singur partid si statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernamant.
2. Organizarea de alegeri libere…
3. Separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat si alegerea tuturor conducatorilor politici pentru unul sau, cel mult, doua mandate. Nimeni nu mai poate pretinde puterea pe viata.
Consiliul Frontului Salvarii Nationale propune ca tara sa se numeasca pe viitor Romania. Un comitet de redactare a noii Constitutii va incepe sa functioneze imediat.
4. Restructurarea intregii economii nationale pe baza criteriilor rentabilitatii si eficientei. Eliminarea metodelor administrativ-birocratice de conducere economica centralizata si promovarea liberei initiative si a competentei in conducerea tuturor sectoarelor economice.
5. Restructurarea agriculturii si sprijinirea micii proprietati taranesti. Oprirea distrugerii satelor.
6. Reorganizarea invatamantului romanesc potrivit cerintelor contemporane. Reasezarea structurilor invatamantului pe baze democratice si umaniste.
Eliminarea dogmelor ideologice care au provocat atatea daune poporului roman si promovarea adevaratelor valori ale umanitatii. Eliminarea minciunii si a imposturii si statuarea unor criterii de competenta si justitie in toate domeniile de activitate.
Asezarea pe baze noi a dezvoltarii culturii nationale.
Trecerea presei, radioului, televiziunii din mainile unei familii despotice in mainile poporului.
7. Respectarea drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale si asigurarea deplinei lor egalitati in drepturi cu romanii.
8. Organizarea intregului comert al tarii, pornind de la cerintele satisfacerii cu prioritate a tuturor nevoilor cotidiene ale populatiei Romaniei. In acest scop, vom pune capat exportului de produse agroalimentare, vom reduce exportul de produse petroliere, acordand prioritate satisfacerii nevoilor de caldura si lumina ale oamenilor.
9. Intreaga politica externa a tarii sa serveasca promovarii bunei vecinatati, prieteniei si pacii in lume, integrandu-se in procesul de constituire a unei Europe unite, casa comuna a tuturor popoarelor continentului. Vom respecta angajamentele internationale ale Romaniei si, in primul rand, cele privitoare la Tratatul de la Varsovia.
10. Promovarea unei politici interne si externe subordonate nevoilor si intereselor dezvoltarii fiintei umane, respectul deplin al drepturilor si libertatilor omului, inclusiv al dreptului de deplasare libera.
Constituindu-ne in acest Front, suntem ferm hotarati sa facem tot ce depinde de noi pentru a reinstaura societatea civila in Romania, garantand triumful democratiei, libertatii si demnitatii tuturor locuitorilor tarii.”
Este un program eminamente democratic. Si, in tot ceea ce am facut, in acesti ani, in demnitatile pe care le-am ocupat in acest timp, m-am raportat la acest program. Cu toate greutatile-imense!-pe care a trebuit sa le infruntam, in tranzitie, in reconstructia democratica a Romaniei, ne-am atins obiectivele strategice: integrarea europeana, asigurarea securitatii externe, prin aderarea la NATO, crearea unei economii de piata, libera circulatie a cetatenilor romani. Nu idealizez: am avut si vom avea in continuare mari probleme de natura sociala. Saracia este principala amenintare interna, de natura economica si sociala. Suntem dezbinati, uitand ca solidaritatea a fost arma in lupta cu totalitarismul. Avem nevoie mai mult ca oricand de solidaritate sociala si nationala.
Toate aceste probleme se pot rezolva doar daca ramanem o democratie functionala, si fiecare isi face datoria de cetatean. Refuzul politicii este o falsa solutie. El nu va face decat sa accentueze criza democratiei.
Am incredere in judecata sanatoasa a romanilor, in capacitatea lor de a se mobiliza, atunci cand este pus in discutie interesul national. Am incredere in institutiile democratice pe care le-am construit. Ele vor rezista tuturor celor care cred ca intoarcerea la totalitarism este solutia problemelor societatii romanesti. Daca ar fi asa, ne-am pune iarasi in afara lumii democrate.
Cert este ca avem nevoie de un nou proiect de tara, care sa reflecte schimbarile din ultimii 26 de ani, noul statut al Romaniei. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al Romaniei. Consens pe care numai politicul il poate construi. Pentru asta partidele ar trebui Sa se democratizeze, sa fie deschise catre societate, sa reprezinte cu adevarat interesele cetatenilor.
Romania este si va fi opera colectiva. Toti suntem responsabili fata de prezentul si viitorul ei. Cei care au facut posibila prabusirea ceausismului si-au asumat responsabilitatile lor. Cei care au lucrat pentru reusita tranzitiei democratice si-au asumat, la randul lor, responsabilitatile care le reveneau. Este momentul unei alte asumari de responsabilitate, pentru dezvoltarea Romaniei si pentru un viitor mai bun.

Sursa: https://ioniliescu.wordpress.com/2015/12/20/dupa-26-ani-despre-revolutie-si-despre-romania-de-azi/