Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Educatia si sanatatea in noul program de guvernare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Noul Guvern al Romaniei nu are doar de continuat activitatea legata de partea administrativa a tarii, dar este confruntat cu mari asteptari din partea populatiei pe care trebuie sa le indeplineasca.
Acest aspect este unul normal, intrucat aceasta noua echipa a fost adusa tocmai pentru a schimba o viziune si pentru a accelera schimbarile pozitive din tara noastra.
Misiunea nu este una usoara, dar este nevoie ca aceasta noua echipa a structurii executive de baza a tarii sa isi indeplineasca sarcinile cu brio pentru a se asigura ca nevoile cetatenilor sunt ascultate si respectate.
Tragedia din clubul Colectiv ne-a adus in fata multor intrebari si ne-a subliniat inca o data, in cel mai tragic si dureros fel posibil, ca este nevoie sa fim pregatiti pentru ce este mai rau. Din fericire, inca se mai gasesc in tara noastra medici si profesori care isi fac meseria cu dedicatie si cu profesionalism.
Nu trebuie sa mai asteptam ca situatia sa degenereze pentru a actiona. Cu siguranta ca noul Guvern intelege acest lucru mai bine decat oricine. In plus, cred ca fiecare dintre noi este constient de importanta pe care domeniile sanatatii si al educatiei le au in dezvoltarea unei comunitati si a unei societati puternice.
Tocmai de aceea imi exprim speranta ca educatia si sanatatea vor deveni prioritati nationale nu doar la nivelul discursului si nu doar in planuri si strategii, dar si concret. Ma refer, desigur, la alocarea bugetului pentru fiecare dintre aceste doua segmente.
Daca spunem ca sanatatea si educatia sunt prioritati nationale, atunci trebuie sa sustinem acest lucru prin reflectarea sa in bugetul alocat si in sprijinul acordat medicilor si profesorilor. Este o nevoie acuta de dezvoltare a sistemului medical si cred ca fiecare dintre noi trebuie sa sustina aest proces de imbunatatire a sistemului pe toate planurile. Da, este nevoie de baza materiala si de modernizarea spitalelor, de aparatura si de echipamente. Dar este la fel de mare nevoie de personal medical motivat si sustinut in mod constant. Prin facilitati acordate celor care practica in acest domeniu, prin salariul acordat, prin oportunitatile pe care trebuie sa le asiguram in tara, luand exemplul altor tari. Este momentul sa oprim exodul medicilor si al personalului medical si acest lucru trebuie realizat prin respectul cuvenit acestora. Respectul impune schimbari majore la nivelul salarizarii, dar si la nivelul bazei materiale oferite ca suport de lucru.
Desigur, aceleasi nevoi le are si sistemul de invatamant, in mainile carora ne punem viitorul copiilor si al societatii noastre. Nu putem sa continuam sa avem asteptari de la profesori si de la invatatori fara a le oferi cadrul necesar si conditiile optime pentru a-si desfasura activitatea. Este nevoie de foarte multe lucruri in plan educational si trebuie sa incepem tot de la oameni, prin motivarea lor corespunzatoare, atat in plan financiar, cat si in plan profesional.
Marirea salariilor este o conditie necesara, dar nu suficienta.
Oferirea sprijinului constant profesorilor si dascalilor prin oportunitati de dezvoltare permanenta si prin facilitati diverse este celalalt factor care ne poate aduce aproape de un sistem educational performant.
Imi doresc sa vad ca toate aceste lucruri se reflecta la nivelul bugetului pe care noul Guvern il pregateste pentru anul viitor si cred ca este necesar sa fim foarte atenti si sa veghem la dezvoltarea concreta a sistemului medical si a celui de invatamant.
Trebuie sa facem din aceste domenii pilonii dezvoltarii Romaniei la nivel european si este datoria fiecaruia dintre noi sa sprijine acest lucru, indiferent de culoare politica sau de functie.