Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Sa nu uitam de nevoile comunitatilor locale! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Viata politica ne-a oferit in ultima vreme nenumarate surprize, inclusiv schimbarea Guvernului. Suntem bombardati in fiecare zi de teme si subiecte politice mai mult sau mai putin relevante pentru romanul de rand: se fac si se desfac institutii, se schimba strategiile politice, se dau replici, ce-a fost bun nu mai e bun, noua politica guvernamentala tehnocrata parca evita si ezita sa continue lucrurile bune facute sau planificate de Guvernul Ponta. Ma intreb insa in ce masura aceasta goana a evenimentelor politice, multe dintre ele doar un exercitiu de imagine, reflecta adevaratele probleme ale oamenilor. Si ma refer la toti acei oameni care isi duc viata de zi cu zi in satele si orasele Romaniei, in comunitatile locale, cele mai multe dintre ele rurale si inca cu diverse probleme de rezolvat.
In aceste comunitati rurale, mici, insa in care traiesc milioanele de romani ale acestei tari, primarii si autoritatile politice locale sunt cei care se implica direct sa mai modernizeze un drum, sa mai renoveze o scoala, sa aduca medici, pentru a face mai usoara si mai buna viata acestor oameni care au ales sa ramana acasa si sa-si faca un rost aici. Primarii si autoritatile locale, in cea mai mare masura, merita felicitari pentru modul in care se preocupa de comunitatile locale. In mod special ma mandresc cu colegii mei, primarii si consilierii locali sociali-democrati din colegiul pe care il reprezint si din intreg judetul Mures pentru ca ii cunosc bine, de multi ani, si ii apreciez in mod deosebit pentru ceea ce fac pentru oameni.
Reiau aceasta tema a nevoilor comunitatilor locale deoarece e nevoie de bani, de finantarea proiectelor din aceste localitati pentru a oferi fiecarui roman, la el acasa, indiferent daca e din mediul rural sau urban, sanse egale la un nivel de trai decent si bine meritat, corespunzator secolului in care traim. Acesta este interesul meu si al nostru, al celor din Partidul Social Democrat.
Vreau sa atrag atentia asupra acestui subiect deoarece urmeaza in perioada imediat urmatoare finalizarea bugetului pentru anul urmator, iar nevoile comunitatilor locale nu trebuie in nici un caz lasate pe un plan secund. Mesajul meu se adreseaza si autoritatilor locale, pentru a face demersurile necesare, de a solicita finantari pentru proiectele de apa, canalizare, drumuri, scoli si gradinite, cabinete medicale, fiecare dupa caz, dar mai ales vreau ca mesajul meu sa ajunga in zona guvernamentala deoarece vreau sa evitam doua situatii posibile, insa indezirabile. Una este cea in care guvernul tehnocrat ne spune ca nu sunt bani pentru asa ceva, ca trebuie facute studii, ca trebuie amanate deciziile spre binele oamenilor, in conditiile in care stim cu totii rezultatele economice bune pe care le-a generat Guvernarea PSD. Daca nu acum, cand avem crestere economica si rezultate pozitive, atunci cand crestem salariul minim pe economie sau cand dam bani pentru oameni si nevoile lor? Iar a doua dintre situatiile nedorite se refera la o politica inechitabila, de dirijare a banilor doar catre anumite localitati, practicata de pedelistii â€" penelisti anterior Guvernului Ponta, care a demarat corectarea acestor inechitati pentru a asigura fiecarui roman un minimum de conditii de viata decente, indiferent de comuna sau orasul in care traieste. Cer continuarea politicilor de echitate sustinute de Partidul Social Democrat, inclusiv prin finantarea unor proiecte noi. Singurele criterii de alocare a fondurilor trebuie sa fie cele de genul numarului de kilometrii de drum modernizati, lungimea retelei de apa si canalizare, distanta parcursa de copii pana la cea mai apropiata scoala, numarul de scoli, gradinite, cabinete medicale, spitale functionale la standarde in raport cu numarul persoanelor deservite, numarul locurilor de munca create, etc., deoarece acestea sunt singurele care ar trebui sa stabileasca agenda prioritatilor politice.
Sa nu uitam, deci, de nevoile comunitatilor locale!