Daca ajungeti prin Zalau, trebuie neaparat sa vizitati si Muzeul Judetean de Istorie si Arta de aici (adresa: Str. Unirii nr. 9, Tel: 612223).
In cadrul Scolii de boli rare pentru jurnalisti 2015, editia a IV-a, Alexandra Manaila, jurnalist de sanatate si unul dintre organizatorii evenimentului, ne-a facut surpriza sa vizitam recent Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau.
Dan Culic, arheolog si muzeograf la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, ne-a plimbat prin toate salile muzeului si ne-a dat detalii interesante.
Primele inceputuri in organizarea unui muzeu dateaza din anul 1926, cand se organizeaza o expozitie ce demonstra vechimea si continua locuire a acestor meleaguri. In 1951 se inaugureaza muzeul din Zalau care se dezvolta, ajungand azi sa posede mai multe colectii si peste 90000 de exponate: monede, statuete daco-romane, documente din evul mediu, epoca moderna si contemporana si piese de arta populara romaneasca, sculpturi si picturi.
Sectia de istorie cuprinde in principal colectii arheologice (20.000 obiecte) referitoare la toate fazele locuirii in aceasta zona (picturi rupestre de peste 100000 ani, epoca bronzului, perioada dacica si romana).
Lapidarul contine, printre altele, numeroase sculpturi, remarcandu-se statuia imparatului Caracalla.
Sectia etnografica expune lucrari in lemn, textile, ceramica taraneasca pe sticla, costume traditionale salajene etc.
Sectia de arta cuprinde colectii de pictura, grafica si sculptura, ale unor artisti ca Aurel Ciupe, Romulus Ladea, Petre Abrudan, Nagy Imre s.a.