Profesorul doctor Justin Diaconu: o viata cat o mie / mariustuca.ro / Autoare: Magda Marincovici
Dr Justin Diaconu
O viata cat o mie. Asa fost viata plina a profesorului doctor Justin Diaconu. A inceput, in 1926, in comuna Corbeanca, intr-o familie de invatatori. La scoli a fost printre primii, la fel si in facultate. Si asa a format generatii la rand de studenti, din 1964, la catedra Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila.
- Avea un simt didactic iesit din comun, o impresionanta experienta in patologia bolilor dermato-venerice. In istoria medicinei romanesti va trebui consemnat ca a fost intemeietorul retelei de boli dermato-venerice in tara noastra, spune profesorul Adrian Streinu-Cercel, care i-a fost student, alaturi de profesorii doctori Florin Popa, Sorin Oprescu, Calin Giurcaneanu, Petru Calistru.
A fost membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale, membru al Academiei Europene de Dermato-Venerologie, director al fostului Spital de Boli Dermato-Venerice Scarlat Longin.
A avut menire de profesor, dar mai cu seama de medic.
De bolile rusinoase, cum li se spune bolilor dermato-venerice, a vindecat tot felul de pacienti. I-au batut la usa si-au pasit intr-o discretie vinovata si tineri, si batrani, si prostituate, si intelectuali, si analfabeti, si bogati, si oameni ai strazii.
Stia multe despre pacienti celebri. Am incercat sa aflu macar una dintre ele. A plecat cu ele mormant, fara a sufla o vorba despre pacientii lui, nu pentru ca asa e deontologic, ci pentru ca asa e normal, spunea zambind.
Profesorul Justin Diaconu iubea povestea. Si era de-a dreptul fericit sa-si spuna povestea propriei vieti.
A fost medic dermato-venerolog de tara, la Scornicesti, apoi, multi ani, la Bucuresti, si in strainatate, in Algeria. Uneori, chiar departe, in Africa, intr-o tara musulmana, a avut impresia ca este intr-un sat din Oltenia: aceeasi saracie, aceiasi oameni blanzi, multe obiceiuri comune. Acolo, era cunoscut ca medicul prostituatelor. Le stia pe toate, cam 300, grupate intr-un cartier periferic.
S-a intors acasa ca director al Spitalului de Boli Dermato-Venerice Scarlat Longin, care gazduia si Centrul National de Cercetari Stiintifice Dermato-Venerice, si amfiteatrul UMF Carol Davila. Si in tara era cunoscut ca medicul prostituatelor. Multi politisti le aduceau aici. Aproape toate erau bombe cu ceas, roase de sifilis.
A fost, poate, etapa exotica a vietii. Dupa 1989, a urmat una de regrete. Reteaua medicala de supraveghere a bolilor dermato-venerice pe care a infiintat-o tocmai pentru a tine in frau aceste boli s-a distrus. A pledat cu argumente solide, ce tin de protejarea sanatatii publice, pentru legalizarea prostitutiei, dar nimeni nu l-a ascultat.
Din Spitalul de Boli Dermato-Venerice Scarlat Longin, unic in tara noastra cu acest profil, au mai ramas niste ruine, mascate de vita salbatica.
Pentru toti medicii a fost un moment greu retrocedarea spitalului. Dar mai ales pentru profesorul Diaconu, care era atunci la pensie.
Spitalul, care avea 100 de paturi si pe care l-a crescut ca pe un copil, s-a redus la o sectie cu vreo 40 de paturi la Spitalul Victor Babes.
In locul spitalului, profesorul a primit un cabinet de dimensiunea unei debarale la Spitalul Victor Babes. Si-a adus, singur, diplome, cateva volume de specialitate ce-i poarta semnatura. Doctorul Vasile Benea, care i-a fost in permanenta aproape spune ca, evident, nu si-a putut aduce maidanezii care, altadata, ii aratau prietenia. Dar i-a adunat si i-a dat in grija, la tara. L-am rugat pe doctorul Benea sa concentreze intr-un cuvant o viata cat o mie, asa cum a fost viata profesorului Justin Diaconu.
-Luptator, spune dr. Benea. Acesta este cuvantul care-l defineste pe profesorul nostru.