Depinde de noi sa traim mai mult si mai sanatos? Cata apa bem si cum o alegem? Stiai ca reziduul sec din apa e un concentrat de minerale si oligoelemente? Sau ca lactatele de capra sunt mai bune pentru sanatate decat cele de vaca? Cum ne pastram inima sanatoasa, pana la adanci batraneti? Sunt intrebari la care 24life.ro si invitatii sai au incercat sa raspunda in seara de 12 noiembrie, dedicata Stilului de viata sanatos, o alegere personala”.
Revista 24life.ro a sarbatorit 1 an de existenta online si stilul de viata sanatos - subiect de mare interes pentru cititori, inca de la lansare. I-au fost alaturi prieteni, colaboratori, bloggeri si branduri care ii impartasesc valorile si convingerea ca sanatatea e cel mai pretios dar - un dar pe care putem sa ni-l facem singuri, abordand un stil de viata sanatos, conform principiului mai bine previi decat tratezi”.
Sponsorii evenimentului au fost: Romaqua Borsec - cel mai cunoscut brand de apa imbuteliata din țara si printre cele mai longevive branduri de apa din lume; Elcomex Agroindustrial - producatorul lactatelor de capra Zana si LactIQ; Pfanner - cunoscutul brand austriac de sucuri naturale din fructe; Cardioclinic din Bucuresti - clinica specializata in cardiologie; Cafepedia, cunoscutul bar/restaurant unde a avut loc intalnirea (Piata Alba Iulia nr.2).
Invitatul special al evenimentului a fost conf dr Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, care a vorbit despre apa noastra cea de toate zilele si a raspuns intrebarilor jurnalistilor si cititorilor prezenti. Am aflat, printre altele:

Apa de baut, mituri si adevaruri

Mitul celor 2 litri de apa/zi. Fals. Nu trebuie sa bem 2 litri de apa pe zi, ci 35-40 ml de apa/kgcorp/zi. Asadar, daca ai 50 kg e suficient sa bei 1,8 litri de apa, dar daca ai 80 kg iti trebuie aproape 3 litri apa/zi, vara ceva mai mult.
Hidratarea zilnica nu se face doar cu apa, asadar in cantitatea de mai sus trebuie inclus si ceaiul de plante neindulcit, supele si sucurile de legume, dar sa nu uitam ca acestea din urma conțin vitamine si minerale, iar sucurile de fructe - zahar.
Nevoia de lichide este critica la sugari si copii, al caror corp contine aproape 75% apa, procent care scade cu varsta - pana la 60% la adulti. Setea este primul semnal de deshidratare, pe care ar fi bine sa-l luam in seama din timp.
Mai nou, lumea alege apa de baut cu reziduul sec cel mai scazut, cand, de fapt, organismul are nevoie de toate acele minerale si oligoelemente care alcatuiesc reziduul sec (reziduul sec este cantitatea de particule solide care raman in apa dua ce aceasta a fost adusa la temperatura de 180 grade Celsius). I funcție de cantitatea de reziduu sec, exista 3 categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizata - continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec) si cele puternic mineralizate - continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Sa nu uitam ca avem nevoie de minerale, mai ales atunci cand le pierdem abundent prin transpiratie - vara, de exemplu. Apele minerale naturale carbogazoase, precum si anumite ape termale de uz intern (care sunt slab/puternic mineralizate) pot ajuta la funcționarea colonului, datorita stimularii gastrice produsa de acidul carbonic asupra sucurilor digestive. Mai nou, s-a constatat ca ionii bicarbonat alcalini, ce pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de lipoproteine. Exista de asemenea, dovezi experimentale ca bicarbonatii imbunatatesc funcționarea colecistului si metabolismul colesterolului.
Toti am crescut cu apa minerala Borsec, unul dintre cele mai longevive branduri de apa imbuteliata din lume! (care implineste la anul 210 ani!). Borsec are 3 tipuri de apa, recomandate fiecarei varste - de la persoanele active, parinti, bunici si bebelusi.
Apa oligominerala naturala plata Aquatique indeplineste criteriile de compozitie si puritate pentru a putea fi consumata de bebelusi si copii, fiind o apa cu un grad foarte scazut de mineralizare (87 mg/L). Ca o confirmare a proprietatilor sale benefice pentru bebelusi, in urma efectuarii unui studiu clinic, Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului Alfred Rusescu" atesta faptul ca apa oligominerala naturala Aquatique corespunde criteriilor indicate pentru prepararea alimentelor destinate sugarului.
Povestea apei Borsec, un brand romanesc de renume nutritiv si terapeutic. In anul 1803, dupa ce a baut din apa Borsecului, Valentin Gunther din Viena s-a vindecat de o boala care la vremea aceea era considerata incurabila. Atunci i-a venit ideea comertului cu apa miraculoasa - a vorbit cu Anton Zimmethausen, o ruda apropiata a sa si in acelasi timp consilier municipal la Viena, sa ia in arenda Borsecul de la localnici si sa comercializeze apa minerala in Imperiul Austro-Ungar.
In 1805, Zimmethausen isi muta resedinta la Borsec si incepea o ampla campanie de construire de drumuri, cladiri si a unei fabrici de sticla. O data cu el, din Austria, Boemia, Bavaria si Polonia au sosit in Borsec o multime de experti in fabricarea sticlei. Numele acestora s-au pastrat pana astazi prin urmasii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzki sau Eigel. Astfel, in 1806, Zimmethausen si Eisner incep imbutelierea industriala a apei Borsec.
In ultimii 15 ani, apa Borsec a fost recompensata cu zeci de medalii (Cea Mai Buna Apa Minerala din Lume la Berkely Springs International Water Tasting Awards, West Virginia, Medalia de Aur la Poznan, Polonia, Medalia de Aur la Monde Selection, Bruxelles si de zece ori consecutiv titlul Trusted Brand). In 2010, Romaqua Group primeste calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei pentru apele minerale naturale Borsec, pe baza recomandarii facute Majestatii Sale si Familiei Regale de catre comitetul particular de expert.
In 2011, Borsec obtine primul loc in cadrul studiului Consumer Superbrands, fiind considerat cel mai apreciat brand din Romania.
Informatiile interesante despre nutritie si viata s-au imbinat perfect cu gustarile din branzeturi de capra in combinații gourmet cu legume, fructe si nuci si kefir din lapte de capra, surpriza serii. Am aflat mai multe despre virtutile lactatelor de capra ingeneral si ale kefirului in special, in care se spune ca se imbaia Cleopatra, regina Egiptului antic, pentru a-si mentine sanatatea si frumusetea pielii.

Despre lactatele de capra produse in Romania:

Laptele de capra este superior ca proprietati nutritive celui de vaca: este usor digerabil, un antiinflamator cunoscut, ajuta la cresterea imunitatii si ofera protectie impotriva unor forme de cancer. Laptele de capra este recomandat sugarilor, intrucat are o structura asemanatoare laptelui matern. Contine putin sodiu si mult potasiu, ceea ce il recomanda ca protector cardiac.
Din luna mai a acestui an gasim la rafturi in supermarket specialitati din lapte de capra produse iin Romania, de Elcomex Agroindustrial. Caprele de rasa frantuzeasca sunt crescute in Dobrogea (zona Constantei), iar laptele este colectat zilnic, prelucrat local si vandut in Romania si strainatate, sub brandurile LactIQ si Zana: lapte de capra, iaurt, iaurt de baut, sana, lapte batut, branzeturi lactice natur cu diverse condimente, branza aerata, cascaval, branza de gratar si branza pasta tare. Noutatea absoluta este cascavalul feliat la 100 gr, foarte cautat la export, de-acum si la noi.
Kefirul de capra e o bautura excelenta, hranitoare, care se asimileaza usor datorita dublei fermentatii, cu proprietati benefice asupra tranzitului digestiv si sanatatii colonului. Bun la gust, acrisor, acidulat, un adevarat energy-booster, recunoscut din antichitate ca bautura cu proprietati miraculoase (prelungeste viata, intarzie imbatranirea, memoria, creste imunitatea), kefirul se obtine din culturi lactice selectionate in lapte. Se poate obține si din lapte de vaca, dar cel din lapte de capra este net superior, va invitam sa-l incercati. Mai multe despre lactatele de capra veti gasi in curand pe site-ul www.lactiq.ro

Verifica-ti inima la Cardioclinic

Dupa ce am mancat si baut sanatos, am ajuns la concluzia ca nu ne-ar strica un consult cardiac de specialitate, una din cele mai bune metode de pastrare a sanatatii fiind depistarea precoce a oricarei afectiuni. Cineva spunea ca nu exista oameni sanatosi, ci doar bolnavi nediagnosticati inca - asadar, o verificare periodica e cea mai buna metoda sa fim sanatosi. Daca vrei sa itți verifici inima cu aparatura de ultima generatie, acreditata international, poți s-o faci la Cardioclinic.
Cardioclinic (www.cardioclinic.ro) este o clinica specializata pe probleme cardiovasculare si detine primul laborator privat de ecocardiografie acreditat de Societatea Europeana de Cardiologie.