Cum ar fi sa parcurgi o expozitie de arta topaind printre ochiuri de apa? Sa te joci cu nisip, sa asculti valurile marii, sa treci printr-o fantana intr-un taram al povestilor? Cum ar fi sa te pierzi la intrarea intr-un labirint si sa te regasesti la iesirea din acesta?
Apa trece, povestile locului raman isi doreste sa fie o experienta inedita, altfel decat expozitiile clasice din Romania, avand ca punct de pornire tematica Apei - element omniprezent in folclorul romanesc si care ne defineste identitatea.
Copiii, fiindca lor le este dedicata aceasta expozitie interactiva, vor avea ocazia sa experimenteze intr-un mod neconventional un patrimoniu viu, intocmai ca apa, prezenta sau sugerata sub diferite forme sau instalatii in cadrul expozitiei. In jurul acestui element sunt tesute povesti audio-video si tactile, cu care ei pot interactiona si pe care si le pot insusi natural. Povestile sunt adaptate atat varstei lor (6-12 ani), cat si interesului si curiozitatii specifice copilariei, de aceea componenta interactiva este una dintre mizele importante ale proiectului - copiii vor putea atinge obiectele din expozitie, vor avea parte de experiente stimul-raspuns, vor avea ocazia sa descopere singuri mesajele ascunse de organizatori.
Practic, micii vizitatori sunt invitati sa parcurga un traseu-labirint al memoriei apei, in care simbolul Apei este prezentat sub forma unor povesti senzoriale legate de facerea lumii (Apa vie), de cultul apei bune, al apei sfintite, purificatoare, de obiceiuri care invoca ploaia (Paparudele, Caloianul), de rituri si ceremonii de trecere (Prima scalda), de Apa Sambetei si Apa Duminicii, dar si de fapturi fabuloase, acvatice (legende despre Fata Marii, Stima Apei, Solomonarul, Sorbul Marilor).
La intrare, fiecare vizitator va primi o harta, care-l va ajuta sa parcurga labirintul si sa descopere, sub forma unui joc, povestea apei si povestea noastra, a fiecaruia. Dar cel mai important, sa inteleaga in mod direct ca patrimoniul imaterial este viu si in transformare.
Este o expozitie care nu se cere doar vazuta, ci si descoperita, simtita, pipaita, ascultata, observata, chiar mirosita! Sunt asteptati copiii (dar si adulti pozneti) curiosi si cu chef de joaca!