Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Tehnocrat, netehnocrat, guvernul trebuie sa fie al tuturor romanilor! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dincolo de framantarile si abordarile preponderent emotionale din spatiul public, realitatea este ca urmatorul guvern care va fi instalat la Palatul Victoria va trebui sa raspunda deopotriva asteptarilor, atat ale cetatenilor vocali ai Romaniei, cat si ale celor tacuti. Asa ca in afara de imaginea membrilor sai, nepatati, tehnocrati, viitorul Cabinet va trebui sa faca fata si unor provocari de ordin economic.
Aparent, misiunea pare usoara. Preia o economie stabila, atat din punct de vedere macroeconomic cat si financiar, cu absolut toti indicatorii pe plus, exceptand inflatia, care e pe minus, cu visteria plina si cu prognoze favorabile, atat ale specialistilor autohtoni, cat si ale institutiilor financiare internationale.
Marea provocare, la care guvernul Ponta a stiut sa raspunda, este aceea de a transpune cresterea economica in nivelul de trai al populatiei. Iar pentru asta, noul guvern va trebui sa-si asume continuarea catorva actiuni vitale: implementarea in 2016, fara abateri, a prevederilor din noul Cod Fiscal, respectarea angajamentului de majorare a pensiilor cu 5% si de crestere a salariului minim pe economie la 1.200 lei in 2016, garantarea platii la timp a subventiilor in agricultura si a despagubirilor pentru seceta din aceasta vara. De asemenea, va trebui sa asigure atingerea tintei de crestere economica de 3,8% la sfarsitul anului si respectarea obligatiilor statului fata de cetateni: buna functionare a scolilor, spitalelor, institutiilor publice, plata la timp a salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale.
Dar daca prioritatea noului Cabinet va fi, asa cum s-a exprimat recent si presedintele, incheierea cu orice pret a unui nou acord cu Fondul Monetar International, parte din aceste masuri s-ar putea sa fie compromise, data fiind abordarea eminamente contabila a specialistilor Fondului. In ciuda opozitiei fatise a acestora, guvernul Ponta a scazut si CAS-ul si TVA-ul la alimente, iar efectele nu le-au confirmat temerile, ba chiar au fost mai mult decat benefice in plan fiscal.
Prin urmare, viitorul Guvern are de ales intre a contribui direct la bunastarea cetatenilor si a face pe plac unor birocrati din exteriorul dar si interiorul granitelor Romaniei. Inainte de a face aceasta alegere, i-as aminti viitorului prim-ministru, oricare va fi el, ca mandatul sau va fi incredintat de catre Parlament, organul reprezentativ al poporului roman, si nu de catre presedinte sau de catre organisme sau institutii din afara tarii.
Nu suntem intr-un moment de criza care sa justifice abordari exceptionale in actul de guvernare si nici scurtcircuitari ale procedurilor democratice. Asa ca noul Guvern va trebui sa dea dovada nu numai de competenta ci si de viziune si, nu in ultimul rand, de vointa politica. Pentru ca are de condus o tara cu 20 de milioane suflete si nu o societate cu raspundere limitata!