Zilnic se recomanda a se consuma:
- legume proaspete cum ar fi: salata verde, spanac, patrunjel, pastarnac, morcov, telina, sfecla rosie, varza alba si rosie, broccoli, conopida, tomate, cartofi copti, ridichi, fasole verde si fasole cu bobul mare, mazare verde, bame, linte, napi, gulii, usturoi, ceapa, creson si hrean;
- fructe proaspete (piersici, cirese, mere rosii, pere, struguri rosii, pepene verde, coacaze, capsuni, mure, dude, zmeura, afine, nuci, portocale, lamai, grepfruturi rosii, curmale, migdale, stafide, rodii);
- alimente cu fibre celulozice care nu sunt digerate in stomac si au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale prin evitarea constipatiei, grabirea eliminarii materiilor fecale din colon si reducerea timpului de contact al unor factori cancerigeni cu mucoasa intestinala. Necesarul de fibre alimentare nedigerabile, cu efecte atat preventive cat si curative, ar fi de 16-30 grame pe zi.
La aceste alimente cu efecte favorabile se pot adauga: paine integrala, germeni de grau, tarate, orez, soia, carne slaba de peste si pui, lapte acru degresat, branzeturi nefermentate de vaca sau capra, oua proaspete (2-3 pe saptamana), miere de albine si drojdie (30-50 g pe zi).
Sa nu se neglijeze usturoiul care da rezultate foarte bune in cancerele de stomac si colon daca se consuma zilnic cate 2-3 catei cruzi sau ca mujdei pe o perioada limitata, in functie de toleranta fiecarei persoane.
In primele zile de regim se consuma putina hrana si apoi se trece la cantitati normale cu supe de pasare, supe de morcov sau de orez, branza de vaci, spanac fiert, grau incoltit (100 g/zi), salata de sfecla rosie, morcov sau castraveti, sucuri de legume proaspete in amestec (morcov, sfecla rosie, telina, pastarnac, patrunjel radacini), luate dimineata pe stomacul gol, avand rol de oprire a multiplicarii celulelor canceroase.

Regimul de viata

Atat pentru prevenirea instalarii bolii canceroase, cat si pentru evitarea metastazarii spre alte organe se impun o serie de actiuni bine coordonate:
- evitarea factorilor poluanti si stresanti;
- eliminarea factorilor alimentari nocivi;
- renuntarea totala la fumat si la excesuri de bauturi tari;
- normalizarea greutatii corporale;
- evitarea constipatiei cronice;
- aplicarea unei riguroase igiene locale prin spalare cu apa si sapun la intervale cat mai scurte, respectand astfel regulile de asepsie si antisepsie;
- activarea metabolismului prin miscare in aer liber si activitati sportive;
- respectarea regimului de odihna si somn;
- intarirea starii psihice prin autosugestie si ganduri pozitive.

Tratamentul fitoterapeutic

De foarte multe ori, tratamentele naturiste sunt de mare ajutor atat prin efectul direct asupra bolii canceroase, cat si prin stimularea capacitatii imunitare a organismului in lupta impotriva agresiunii unor factori cancerigeni, interni sau externi. Tratamentele naturiste se pot asocia in orice faza a bolii, indiferent de localizarea ei si de varsta pacientului.
In consum intern, sub forma de ceaiuri sau tincturi:
- galbenele (Calendula officinalis) - infuzie, luand cate o cana de 3 ori pe zi, sau tinctura - cate 30 picaturi de 3 ori pe zi;
- busuiocul de camp (Brunella vulgaris) - infuzie luand cate o cana de 2-3 ori pe zi, avand efecte anticanceroase la nivelul intestinelor si stomacului;
- catina alba (Hippophae rhamnoides) preparata sub forma de ulei care se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa cu putina miere; efectul de prevenire a cancerului se datoreste unui continut ridicat in vitamina C (200 mg%), care este un puternic antioxidant natural si inhibitor in formarea peroxizilor la nivelul acizilor grasi;
- obligeana (Acorus calamus) se consuma sub forma de infuzie sau macerat din radacini - cate 30 picaturi de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese, avand efecte anticancerigene la nivelul colonului si al organelor adiacente (ficat, pancreas, splina);
- menta broastei (Mentha arvensis) se consuma cate 2-3 cani pe zi la cancerele de stomac si intestine;
- cimbrul de cultura (Thymus vulgaris) se ia ca infuzie (2-3 cani pe zi) pentru efecte deosebite contra tumorilor din stomac si colon;
- trifoiul rosu (Trifolium pratense) se ia sub forma de pulbere fina (3 grame in putin vin alb) sau ca infuzie (3-4 ceaiuri pe zi) cu proprietati anticancerigene la nivel colorectal si a altor organe;
- ceaiul verde (Thea sinensis) are efecte protectoare fata de diferite tipuri de cancer, inclusiv la nivelul colonului.
Trebuie aratat ca tratamentele fitoterapeutice se fac pe o durata lunga pentru a impiedica orice recidiva posibila dupa un numar de ani. Astfel, se va ajunge la o dezintoxicare certa a aparatului digestiv si a sangelui, la oprirea procesului de proliferare a celulelor canceroase si la resorbirea treptata a tumorilor maligne existente in corp.