MAGAZIN: Un astronaut interesat de paranormal (Autor : DAN D. FARCAS)
Astronautul Dr. Edgar Mitchell (n. 1930), a facut parte din echipajul zborului spatial Apollo 14, lansat pe data de 31 ianuarie 1971 si care, pe 5 februarie, a aterizat pe suprafata lunara, in zona platoului Fra Mauro, unde a petrecut aproximativ 33 de ore. Mitchel a devenit astfel al saselea om care a mers pe jos pe Luna, impreuna cu comandantul sau Alan Shepard. Cei doi detin recordul pentru cea mai lunga plimbare pe Luna: noua ore si 17 minute, pe parcursul a doua episoade de activitate extravehiculara.
Calatorind inapoi, spre Pamant, astronautul Edgar Mitchell a avut o experienta pentru care nimic din viata lui de pana atunci nu-l pregatise. In timp ce se apropia de planeta pe care o consideram drept casa noastra, el a capatat o convingere interioara, tot atat de certa ca si ecuatiile matematice pe care le-a rezolvat de atatea ori, intelegand ca frumoasa lume albastra la care se intorcea este parte a unui sistem viu si armonios; un intreg la care noi toti participam - un univers de constiinte - asa cum s-a exprimat el mai tarziu.
Edgar Mitchell a relatat ca misiunea de pe Luna l-a transformat profund. El a inteles atunci ca nu suntem singuri.
- Este una dintre cele mai importante invataturi pe care le putem descoperi in viata.
Instruit ca inginer si ca om de stiinta, capitanul Mitchell se simtea cel mai confortabil in lumea rationalitatii si a preciziei fizice. Cu toate acestea, noua intelegere a lucrurilor, care i s-a revelat in timp ce se intorcea din spatiu, i s-a parut la fel de demna de incredere, reprezentand doar un alt mod de a cunoaste.
Teorii nexeplorate
Aceasta experienta a schimbat radical viziunea sa asupra lumii. In ciuda realizarilor tehnologice superbe ale stiintei, pe care le cunostea atat de bine, el a inteles ca noi suntem abia la inceputul sondarii celor mai adanci mistere ale Universului - faptele interne de constiinta. Astronautul a devenit convins ca teritoriul neexplorat al mintii umane este urmatoarea frontiera de explorat, si ca acest domeniu continea posibilitati pe care abia daca incepem sa ni le imaginam. In termen de doi ani de la expeditia lunara, in 1973, Edgar Mitchell a fondat Institutul de Stiinte Noetice, laolata cu Wernher von Braun, cu investitorul Paul N.
Temple si alte persoane interesate in fenomene presupuse, ori asociate lor, cum ar fi: remisiile spontane, meditatia, constiinta, metode alternative de vindecare, medicina bazata pe constiinta, spiritualitate, potential uman, supravietuirea constiintei dupa decesul corpului fizic etc. Mult timp Dr. Mitchell a facut parte din consiliului de administratie al institutului. El continua sa fie activ si acum, participand la diverse evenimente, inclusiv prin prelegeri si conferinte. A publicat trei carti, ultima in 2014. In iunie 2011, Edgar Mitchell a devenit cea de-a saptea persoana acceptata in prestigioasa Societate Leonardo da Vinci pentru studiul gandirii.
La inceputul anilor '90, el declara, intr-un interviu:
- Stim cu totii ca OZN-urile sunt reale; problema este de unde vin ele.
In 1998, cu o alta ocazie, spunea :
- Sunt sigur, in proportie de 90%, ca multe dintre miile de obiecte zburatoare neidentificate, sau OZN-uri, observate inca din anii 1940, apartin unor vizitatori de pe alte planete.
In perioada zborului cu Apollo 14, Edgar Mitchel a realizat si un experiment neprevazut in programul misiunii. Astfel, in timp ce ceilalti dormeau in capsula, Mitchell a incercat sa transmita, telepatic, gandurile sale unei persoane aflata la sol. El avea patru cartele Zenner, fiecare cu un anumit simbol imprimat pe ea. La un moment dinainte convenit, astronautul scotea, la intamplare, una dintre cartele, se concentra asupra respectivei imagini, iar receptorul de pe Pamant, aflat la zeci de mii de kilometri, trebuia sa ghiceasca figura si s-o noteze. Au fost 51 de reusite din 200 de incercari. Nu pare impresionant, dar calculul probabilitatilor arata ca un asemenea scor nu s-ar fi putut obtine, prin pura sansa, decat intr-un caz din 3000. Presa a aflat de experiment si titlurile au luat pe toti prin surprindere, inclusiv pe comandantul misiunii Apollo 14.
Intr-un interviu televizat, dat de Edgar Mitchell postului NBC, in 1996, s-a rememorat ca astronautul interesat de perceptia extrasenzoriala s-a intors din Cosmos un om schimbat. El a gasit intregul sau sistem de credinte de pana atunci aruncat in aer. Calatoria pe Luna l-a ajutat sa incerce sa impace cele doua naturi contradictorii ale sale: pe de o parte omul de stiinta si pilotul de incercare, pe de alta parte pelerinul spiritual.
A mai existat un moment interesant in viata lui. A intalnit un saman, un vindecator tibetan. In acest timp, mama lui Mitchell era bolnava; practic era oarba. Astronautul si-a pus intrebarea : - Hai sa vedem daca puterile acestui individ chiar functioneaza.
Samanul a facut ce stia; in primul rand si-a trecut mainile deasupra capului ei. Iata cum povestea Mitchell :
- In dimineata urmatoare, la ora 6:00, mama a venit in graba in camera mea. tinea Biblia ei intr-o mana, ochelarii in cealalta, si mi-a spus: Fiule, pot sa vad, pot sa vad. Am fost uluit. Deci, am facut urmatorul pas logic. Am invitat omul sa stea cu mine pentru o vreme, ca sa imi pot da seama ce se intampla.
La aproape doi ani dupa plimbarea pe Luna, Mitchell a parasit grupul astronautilor si a inceput studiul fenomenelor paranormale. Pe aceasta cale, mai putin batatorita, el a socat din nou vechii sai prieteni din NASA atunci cand a aparut impreuna cu controversatul medium Uri Geller, devenit faimos pentru indoirea unor linguri, aparent doar cu puterea mintii.
A facut apoi inca un pas, afirmand ca el crede ca suntem vizitati de catre locuitorii altor planete, de extraterestrii. El a spus ca nu are nicio experienta personala in acest sens, dar a avut ocazia sa se intalneasca cu oameni din trei tari care, in cursul exercitarii atributiilor lor oficiale, sustineau ca au avut experiente pesonale, intalniri nemijlocite cu extraterestrii, fapturi care pretindeau ca vin din alte lumi.
In privinta cazului - probabil cel mai celebru din ufologie - cel cu epava a ceva care a cazut din cer si a fost gasit in desertul de langa Roswell, New Mexico, in 1947, Mitchell este in tabara celor care cred ca a fost o nava spatiala. El considera ridicola explicatia guvernului ca ceea ce s-a prabusit a fost doar un balon de mare altitudine.
Intrebat in cadrul interviului daca considera probabila prezenta extraterestra pe Pamant, Mitchell a raspuns:
- Din ceea ce inteleg acum, din cele cu care m-am confruntat, dar vazand si datele adunate in acest sens, cred ca dovezile sunt foarte puternice, iar multe dintre acestea sunt clasificate de guverne.
Mitchell nu voia sa dea nume, dar el spunea ca o parte din informatiile sale vine de la fosti angajati guvernamentali SUA, care i-au impartasit date extrem de clasificate. Acesti oameni i-au spus ca guvernul american a preluat si secrete de inginerie din OZN-urile capturate.
Extraterestrul de la Roswell
Departamentul Apararii a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Mitchell, dar a dat postului NBC raspunsul standard al Fortelor Aeriene ale SUA privind obiectele zburatoare neidentificate, declarand:
- Nu a existat nicio dovada care sa indice faptul ca observatiile clasificate drept neidentificate sunt extraterestre.
Caz inchis.
In iulie 2008, Mitchell a surprins din nou, afirmand ca prabusirea unui OZN la Roswell, in 1947, s-a intamplat cu adevarat, iar guvernul SUA ascunde ce anume stie in acest sens. Mitchell povestea ca el insusi a crescut in zona Roswell si cunostea mai multi contemporani ai evenimentelor, ca si militari ori persoane din domeniul informatiilor, care erau sub juraminte severe. Acestia i s-au confesat inainte de moarte, pentru a-si usura constiinta si i-au spus :
- Prabusirea unei nave spatiale in apropiere de Roswell a fost un eveniment real, iar majoritatea informatiilor care se vehiculeaza (chiar daca nu toate) erau autentice - ca au fost recuperate corpuri, ca unele fiinte erau vii si ca nu erau din aceasta lume.
Informatiile acestea erau cunoscute si au aparut, chiar in timpul derularii incidentului, in ziarul Roswell Daily Record, dar in ziua urmatoare au fost negate oficial, printr-o istorie inventata, cu un balon meteorologic si cu alte non-sensuri.
Edgar Mitchell sustine ca nepamantenii ne urmaresc si acum. Cand a fost intrebat cat de multe civilizatii extraterestre exista, raspunsul astronautului a fost:
- Miliarde.
Intrebat despre motivul pentru guvernul american considera strict secrete informatiile legate de extraterestri si de OZN-uri, el a afirmat :
- Air Force si alte agentii responsabile cu protejarea cerului national nu au stiut ce sa faca atunci cand s-au vazut in posesia unor resturi de tehnologie nepamanteana dar, in acelasi timp, nu doreau ca acestea sa ajunga in mainile unor inamici.
Mitchell a mai afirmat ca stie, din surse NASA care au avut contact cu extraterestrii, ca vizitatorii seamana cu imaginea populara a omuletilor cenusii. A adaugat :
- Tehnologia noastra nu este nici pe departe la fel de avansata ca a lor. Daca ar fi fost ostili, ne-ar fi terminat pana la ora actuala.