mariustuca.ro / OMS atrage atentia ca 30% dintre europeni fumeaza si peste 50% sunt obezi si supraponderali /Autoare: Magda Marincovici
Se bea, se fumeza si ne ingrasam. Este esenta a ceea ce a transmis, miercuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii.
- Nivelele alarmante ale consumului de alcool, tabagismului si obezitatii in Europa ameninta progresul care a fost obtinut in privinta scaderii mortalitatii premature.
Raportul asupra starii de sanatate in Europa este realizat, periodic la trei ani, in 39 de tari, membrele Uniunii Europene si vechile republici sovietice. Nivelul mortii premature legate de bolile netransmisibile, printre care cancere, boli cardiovasculare, diabetul sau bolile respiratorii cronice â€" a inregistrat un recul rapid, se specifica in raport.
- Totusi, nivelele consumului de alcool, tutun si al obezitatii sunt alarmante, estimeaza OMS.
Regiunea europeana OMS inregistreaza cotele cele mai ridicate din lume in privinta consumului de alcool si tutun. In ceea ce priveste nivelul obezitatii si al supraponderii, Europa se plaseaza in urma regiunii Americii, subliniaza raportul. Astfel, 59% din populatia sufera de suprapondere sau obezitate, in timp ce 30% din populatie fumeaza.
Potrivit cifrelor OMS din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur anual si pe persoana medie in Regiunea europeana. Suntem pe calea cea buna, ceea ce este o excelenta veste, dar nu trebuie sa abandonam obiectivul pe care-l vizam, trebuie sa facem mai mult in privinta factorilor de risc daca vrem cu adevarat sa atingem obiectivele pana in 2020, subliniaza Claudia Stein, director de cerecetare al biroului european al OMS.
Viitoarea generatie
Nivelul tabagismului scade, cu exceptii rare, insa obezitatea creste, subliniaza Claudia Stein pentru AFP.
- Nu dorim sa castiganm razboiul contra alcoolului si sa-l pierdem pe cel contra obezitatii sau sa anulam progresele relevate in acest raport. Potrivit directorului OMS, Claudia Stein, daca aceste cote nu scad, riscam sa dam inapoi in privinta sperantei de viata, ceea ce ar putea semnifica faptul ca viitoarea generatie sa traiasca mai putin, comparativ cu noi.
OMS subliniaza, de altfel, ca diferentele intre tarile regiunii,in termenii sperantei de viata la nastere si mortalitate infantila, au scazut, dar in continuare raman inacceptabil de ridicate. Potrivit cifrelor valabile pentru 2010, citate in raport, diferenta este de 11 ani la speranta de viata intre nivelul de sus si cel de la baza clasamentului.