Constiinta unui liberal de stanga / Blog Constantin Gheorghe : Romania si placerea de a face rau
Sa zicem ca romanii ar accepta, la o adica, sa fie condusi de combinata SRI-DNA. La cata minte au, si la cat ii doare in cur de democratie si de libertate, ar accepta si asta. Dar pot cele doua institutii sa guverneze Romania? Trec peste lipsa de legitimitate. Ca niciun regim totalitar nu s-a sinchisit de asta. Care este insa proiectul lor pentru Romania? Tarii, cat mai multe puscarii!?
Chiar si cele mai sinistre dictaturi au avut si altceva, pe langa latura represiva. Altminteri nu ar fi rezistat. SRI si DNA se rezuma la represiune. Iar de latura constructiva nu se mai ocupa nimeni: ei nu stiu, si nici nu-i intereseaza, politicul este facut praf, atomizat, statul paralizat, economicul urmeaza sa fie facut zob, cata vreme nu mai poate avea in stat, in administratia lui, un partener.
Atacand premierul in functie-dintr-un capriciu al unor dementi, pentru ca un om rational, cu mintea intreaga, se gandeste si la consecintele actelor sale - DNA si SRI au intrat pe un teren minat. Pur si simplu au anulat autoritatea statului.
Oricine i-ar urma lui Ponta sta cu sabia asta, a bunului plac al SRI si DNA, deasupra capului. Cine credeti ca va mai avea curajul de a lua decizii, cand din nu se stie ce capricii ale unui procuror avid de putere, sau ale unui securist dus cu pluta, se poate trezi linsat mediatic, tarat in fata legii, facut una cu pamantul, familia lui tarata si ea in mocirla?
Cum nimeni nu vrea sa preia Primaria Capitalei, dupa arestarea lui Oprescu, nimeni nu vrea sa-i urmeze lui Ponta. Uitati-va la PNL, noul PNL. Blaga ar da orice sa dispara in peisaj, Gorghiu miauna ca un pisoi nemancat, Predoiu a devenit tot mai tacut, aia de la BNR, pepiniera de pretendenti la functia de premier, tac strategic si publica lungi expozeuri constipate, in care nu mai spun nimic.
Problema este ca celor de la DNA si de la SRI a inceput sa le placa sa faca rau. E arta pentru arta. In aceste conditii oricine ar veni in fruntea partidelor se transforma in tinta. Nimeni nu vrea asta. Pur si simplu Romania va fi guvernata-daca se mai baga cineva s-o guverneze-tot mai prost. Orice premier, orice sef de partid, orice ministru, orice sef de institutie, vor fi doar improvizatii, niste indivizi care vor trai in fruntea acestor organizatii de azi pe maine. Cum i se va parea cuiva din DNA si SRI ca nu raspunde la comenzi, cum se va trezi fie la mititica, fie constrans sa plece.
De unde atunci autoritate, continuitate, programe multi-anuale, gandire strategica? Cine sa gandeasca strategic la Transporturi, spre pilda, cand intr-un an aia au avut 4 ministri diferiti? De unde fonduri europene atrase, cand nimeni nu vrea sa mai ia astfel de fonduri? In doi ani din exercitiul financiar 2014-2020 nu am cheltuit un cent!
Suntem intr-o fundatura. Si nu vom iesi din ea decat in momentul in care SRI si DNA vor reveni din nou sub un control democratic, vor fi ceea ce au fost proiectate sa fie: doua institutii printre altele, care contribuie la aplicarea legii, si nu ca acum, unicul centru de putere, care se substituie si Parlamentului, si Guvernului, si, ceea ce este de o gravitate fara seaman, au anulat suveranitatea poporului. Intrebarea: cine baga din nou in cusca dulaii astia, care au prins gustul sangelui? Cred ca nimeni.