Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Drepturile copiilor pacienti. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Va atrag astazi atentia asupra unui aspect ignorat aproape cu desavarsire la ora actuala in sistemul medical si legislativ din tara noastra - drepturile copilului pacient. Peste tot se vorbeste despre importanta deosebita a copiilor in societate si orice natie care se doreste a fi de succes acorda atentia cuvenita copiilor.
De ce sa nu vorbim atunci deschis si clar despre faptul ca aspectul drepturilor copilului pacient este de prea multe ori ignorate ? Fireste, la baza sta lipsa unei reglementari clare.
Cu toate acestea, in Romania exista o legislatie clara care prevede drepturile copiilor. Printre aceste drepturi, foarte important este Dreptul la Asistenta Medicala in mod gratuit. Incepand de la Constitutia actuala care consfinteste si garanteaza Dreptul copilului la ocrotirea sanatatii, exista si Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea Drepturilor copilului. Tot in acest sens mentionez si Conventia privind Drepturile Copilului adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, din care face parte si Romania.
De ce nu include aceasta legislatie interna privind drepturile copilului si aspectul privind drepturile acestuia in calitate de pacient ? Voi incerca sa conturez in linii mari argumentele in sprijinul importantei acestei reglementari.
In primul rand, copilul pacient nu stie sau nu poate, de multe ori, sa comunice simptomele pe care le resimte. Fragilitatea copiilor este atat fizica, dar si emotionala. Unui copil ii explicam cu mai multa atentie si cu mai multa rabdare aproape orice, in orice situatie. De ce nu se trateaza atunci si conditia sa de pacient in mod corespunzator ?
Mai departe, un copil este dependent de parinti si de adulti in general pentru a putea supravietui. Unui copil trebuie sa i se permita accesul la servicii medicale cu apropierea unui parinte sau a unei figuri din familie care sa ii inspire incredere si siguranta, caci mediul spitalicesc este cu siguranta plin de noutate si, pe fondul traumei care a condus la prezentarea in fata unei echipe medicale, efectele sunt amplificate, iar teama copilului poate avea cu siguranta efecte fiziologice grave.
La nivel european, exista numeroase documente care reglementeaza drepturile copiilor pacienti si care trebuie analizate atent si de catre tara noastra, cu scopul adoptarii lor neintarziate.
Copiii sunt comoara cea mai de pret a unei natii si sunt, fie ca putem sau nu sa o credem, viitorul nostru. Trebuie protejati si ocrotiti in orice situatie, mai ales atunci cand sunt cei mai vulnerabili.
Fiecare dintre noi poate rezona cu aceste aspecte si imi exprim convingerea ca putem acorda sprijinul necesar adoptarii solutiilor legislative care se impun.