Senatorul Trifon Belacurencu a sustinut o declaratie politica intitulata: 1 SEPTEMBRIE2015 - ZIUA REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Data de 1 septembrie are o semnificatie deosebita pentru Romania, fiind Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Acest moment merita marcat corespunzator, mai ales ca in acest an se implinesc 50 de ani de la infiintarea premiului Diploma Europei pentru Ariile Protejate si 25 de ani de la infiintarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Diploma Europei pentru Arii Protejate reprezinta un premiu acordat din 1965 de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, acesta avand rolul de a recunoaste zone naturale si semi-naturale si situri de importanta europeana exceptionala pentru conservarea biologica, diversitatea geologica si a peisajului si care sunt gestionate intr-un mod exemplar.
In anul 2000, Rezervatia Naturala Delta Dunarii a primit, pentru prima data, Diploma Europei pentru Arii Protejate, acest premiu a mai fost acordat Rezervatiei si in anii 2005 si 2010.
Din punct de vedere istoric, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost creata in 1990 prin programul Man and Biosphere al UNESCO si un an mai tarziu a fost inscrisa pe Lista Ramsar a Conventiei privind zonele umede de importanta internationala si pe Lista Conventiei Patrimoniului Mondial UNESCO, ca site natural.
Data de 1 septembrie a fost declarata Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii prin Ordinul nr.539/2008 emis de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Aceasta zi a fost aleasa special pentru a marca data la care a intrat in vigoare Hotararea Guvernului nr.983/1990 prin care intreaga Delta a Dunarii si unitatile geografice vecine au fost declarate rezervatie a biosferei.
Pentru mine, ca senator nascut in inima Deltei, la Mila 23, data de 1 septembrie reprezinta si un moment de mandrie, deoarece Delta Dunarii este un habitat unic in Europa care merita dezvoltat armonios in acord cu nevoile oamenilor din Delta si cu protejarea faunei si al florei.
Imi doresc ca Parlamentul sa se aplece, pe viitor, mai mult asupra zonei Deltei si a nevoilor pe care le are aceasta.
In incheiere as dori sa transmit un sincer La Multi Ani! Rezervatiei si locuitorilor acesteia.