MAGAZIN : 100 de milioane de dolari pentru programul SETI (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
In paralel, Observatorul Lick din California va efectua cea mai cuprinzatoare cautare pentru transmisii optice laser venind de pe alte planete. Observatoarele Green Bank si Parkes sunt suficient de sensibile pentru a sesiza semnale radio, avand puterea unor radare obisnuite de pe avioanele noastre, semnale care ar veni de pe planetele din jurul celor mai apropiate 1000 de stele. O civilizatiile aflata la aceeasi distanta de centrul Caii Lactee ar putea fi detectata in cazul in care ar emite semnale radio doar de 10 ori mai puternice decat radarul planetar Arecibo, din Puerto Rico. Observatorul Lick poate sesiza semnale laser, chiar si de numai 100 W, de la o distanta de 4-5 ani-lumina de noi.
Lewis Ball, director de astronomie si stiinta spatiului la Organizatia din Australia pentru stiinta si cercetare industriala a Common-wealth-ului, a declarat:
- Radiotelescopul Parkes este esential pentru integritatea stiintifica a programului prin acoperirea cerului sudic. Dimensiunea sa imensa si tehnologia excelenta de receptie ii permite sa detecteze semnale extraordinar de slabe, care pot furniza dovezi de viata inteligenta aflata in alta parte din Univers. Probabilitatea de a gasi o inteligenta extraterestra prin acest nou program este mai mare decat in orice cautare anterioara, totusi inca extrem de scazuta; dar impactul unei astfel de descoperiri ar fi la fel de mare sau chiar mai mare decat orice alt rezultat stiintific care poate fi avut in vedere.
- Noul program SETI va asigura disponibilitatea capacitatilor Observatorului Parkes si pentru alti astronomi si nu va inlocui alte proiecte prioritare din marea astronomie, a adaugat el.
Frank Drake a comentat:
- Chiar acum ar putea exista, venind de la stele, mesaje care zboara prin acesta camera, prin noi toti. Gandul acesta imi produce, inca si acum, un fior pe sira spinarii. Cautarea vietii inteligente este o mare aventura, iar proiectul Breakthrough Listen ii da un impuls imens.
Andrew Siemion, director al Centrului de Cercetare SETI din Berkeley, a declarat ca proiectul va fi primul care va scana intreaga gama de de frecvente a benzii de 10 GHz.
- Putem examina acum laolalta portiuni imense de latime de banda radio, a spus el. Aceste telescoape vor fi mult mai sensibile si mai cuprinzatoare decat cautarile din trecut, gratie si cresterii dramatice a capacitatilor noastre de calcul.
Inginerii vor pune la punct si echipamente de procesare digitala pentru a gestiona cantitatea mare de date colectate de radiotelescoape, ceea ce va permite sa se caute simultan prin miliarde de canale radio. Software-ul va fi open source si toate emisiile captate de radiotelescoape vor fi puse la dispozitia publicului. Cei 9 milioane de voluntari din intreaga lume care doneaza timp de calculator proiectului SETI@home (SETI la domiciliu) vor ajuta la cernerea datelor, pentru a gasi semnale care nu sunt din surse naturale.
Proiectul nu va difuza â€" precum in trecut â€" semnale in spatiu, deoarece oamenii de stiinta din proiect cred ca oamenii vor avea mai mult de castigat prin simpla ascultare. Hawking a si avertizat, de mai multe ori, impotriva strigatelor catre Cosmos, spunand ca unele civilizatii extraterestre, chiar avansate, ar putea sa aiba aceleasi trasaturi violente, agresive si puse pe genocid, pe care le gasim si printre oameni.
- O civilizatie care ar citi un mesaj de-al nostru ar putea fi cu miliarde de ani mai avansata. Iar daca e asa, ea va fi cu mult mai puternica decat noi si ar putea sa nu ne socoteasca ceva mai valoros decat consideram noi bacteriile, a spus el.
(Va urma)