MAGAZIN : 100 de milioane de dolari pentru programul SETI (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Noi moduri de comunicare
Va exista totusi si o a doua initiativa, numita Breakthrough Message (mesaj), care va institui un concurs international, deschis tuturor doritorilor, pentru a crea mesaje digitale care codifica o descriere a oamenilor, a civilizatiei si a planetei noastre. Semnalele nu vor fi transmise in spatiu, dar Milner spera ca provocarea va stimula o dezbatere cu privire la modul de a comunica cu o inteligenta extraterestra, precum si privind problemele etice si filozofice implicate.
Stephen Hawking a declarat ca proiectul are o importanta critica si si-a exprimat speranta ca el va raspunde la intrebarea daca omenirea are niste semeni in Univers.
- Este timpul sa ne angajam sa gasim raspunsul, pentru a cauta viata dincolo de Pamant, a spus el. Omenirea are o nevoie profunda sa exploreze, sa invete, sa stie. De asemenea, se intampla sa fim si creaturi sociabile. Este important pentru noi sa stim daca suntem singuri in acest intuneric.
Dan Werthimer, cercetator principal la proiectul SETI@home, a spus ca, din moment ce unele stele au de doua ori varsta Soarelui si au planete in jurul lor, ele ar putea gazdui civilizatii cu multe miliarde de ani mai avansate decat umanitatea. De la aceste civilizatii, crede el, ar putea ajunge pe Pamant fragmente de emisii radio, emisiuni TV ori semnale radar raspandite in spatiu (oare va exista radio si TV si peste miliarde de ani? n.n.). Sau ar putea aparea salutari transmise in spatiu, in speranta ca va fi cineva sa le asculte.
In cazul in care astronomii vor detecta un semnal care poarta semnele distinctive ale unei societati tehnologice, primul pas va fi sa-l confirme un al doilea observator.
- Inainte de a face un anunt mare, ai nevoie de o verificare independenta. Ar putea fi doar o eroare sau un student pus pe farse, a spus Werthimer. Orice mesaj care este verificat trebuie apoi sa fie descifrat.
- Timp de mii de generatii, oamenii s-au intrebat: suntem oare singuri? Raspunsul are consecinte profunde, indiferent care ar fi el. Daca am descoperi ca Universul este plin de inteligente, am putea afla cum au trecut acestea de perioadele lor critice, cele in care se ucideau unii pe altii, si am putea deveni parte a civilizatiei galactice. Dar raspunsul ar fi, de asemenea, profund, daca am constata ca suntem singuri. In acest caz, ar trebui sa avem grija, al naibii de bine, de viata de pe planeta noastra, a mai spus Werthimer.