mariustuca.ro / EXCLUSIV. Ministrul Nicolae Banicioiu: Cred ca greva generala s-ar fi impus in 2010, in guvernarea Boc, cand s-a luat si nu s-a dat. Dar atunci a fost liniste (Autoare: Magda Marincovici)
(Continuare)

Intrebari de la pacienti

- Alianta Pacientilor cu Afectiuni Hepatice asteapta un raspuns la intrebarea cand vor beneficia de tripla terapie?
- In prezent, suntem in proceduri de selectia furnizorului. Sunt proceduri in derulare cu companiile pharma producatoare. Este o comisie la CNAS ce poarta aceste negocieri in privinta obtinerii pretului agreat de noi si asteptam incheierea acordului. Din cate stiu acest lucru se va intampla in foarte scurt timp. Este o chestiune de zile pentru introducerea triplei terapii. Vreau sa subliniez ca suntem Guvernul care si-a asumat ca va introduce interferonul free si o facem, fiind printre primii in Europa, alaturi de alte patru tari, Romania fiind a cincea.

Tripla terapie

- Domnule ministru, alianta pacientilor cu afectiuni hepatice solicita un un screening populational cel putin la categoriile cu risc de hepatite virale C, B. Ce le raspundeti?
- Determinarea virusurilor hepatitice se deconteaza prin pachetul de baza in regim de screening. Am discutat cu specialistii si nu cred ca este oportun sa mai dublam cu un program special in acest moment. De altfel, specialistii mi-au explicat ca acest program nu ar avea nici o finalitate pentru ca azi poate sa iasa testul negativ, iar maine sa iei virusul de undeva. Mai mult toate persoanele cu risc sunt testate permanent, asa cum este cazul hemofilicilor.

- Asociatiile Bolnavilor de Cancer atrag atentia asupra consecintelor actualelor anchete din oncologie pentru ca au aparut vanzatorii de iluzii care vin cu alternative terapeutice foarte scumpe, fara fundament stiintific, cu consecinte dramatice. Ce le spuneti acestora?
- Anchetele din oncologie nu au nici o legatura cu profesionalismul si competenta medicilor. Indemn pacientii sa aiba incredere in medicii nostri care sunt foarte bine pregatiti. Noi avem protocoale de tratament armonizate cu cele internationale. Intotdeauna am avertizat asupra locului si a modului in care alegi tratamentul.

- Si referitor la aceste anchete din oncologie, ce ne puteti spune?
- Anchetele sunt in derulare, dar cred ca prin informatizare se va produce o reglare a sistemului, in asa fel incat acele posibile fraude nu vor mai fi atat de usor de facut, dimpotriva vor fi foarte rapid si usor descoperite.

- Cand vom avea un Registru National de Oncologie?
- Avem un Registrul regional la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Dar, ca o consecinta a implementarii cardului de sanatate si a dosarului pacientului, toate datele despre evidenta pacientilor si tratamentul acestora se afla in SIUI, la CNAS.

- Persoanele cu cancer, boli autoimune, boli rare etc. spun ca lista de medicamente compensate si gratuite pare ca a inghetat.
- Ministerul Sanatatii a realizat doua actualizari ale listei de medicamente compensate si gratuite pentru prima data in ultimii sase ani. Pana acum, am introdus 40 de molecule si combinatii de substante active noi, iar procesul de actualizare continua.
Prima actualizare a listei a fost destinata pacientilor care sufera de afectiuni rare. Au fost compensate 17 medicamente orfane, fara echivalent terapeutic, pentru pacientii suferinzi de forme rare ale unor boli cum sunt cancerul, epilepsia, afectiuni endocrine, leucemia, afectiuni neurologice degenerative.
La cea de-a doua actualizare, au fost compensate 23 de molecule pentru 29 de indicatii terapeutice: afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, boli inflamatorii reumatice cronice, hepatita cu virusul B, HIV/SIDA, arterita idiopatica juvenila. Si, foarte important, lista este intr-o actualizare permanenta, facuta nu de Ministerul Sanatatii, ci de Unitatea pentru Tehnologii Medicale din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului.

(Va urma)