www.sfatulmedicului.ro informeaza; Dementa vasculara este una din cele mai des intalnite forme de dementa, ocupand locul doi dupa boala Alzheimer. Conditia este cauzata de reducerea cronica a fluxului de sange la nivelul creierului, de obicei, ca rezultat al unui accident vascular cerebral sau a unor serii de accidente vasculare cerebrale.
In multe dintre cazuri, accidentele vasculare cerebrale sunt atat de minore, incat unele dintre simptome ar putea fi dificil de observat. Acestea sunt cunoscute drept accidente vasculare cerebrale tacute, dar in timp, gradul de afectare se accentueaza fapt ce duce la pierderi de memorie, confuzie si alte semne de dementa.
Dementa vasculara reprezinta o provocare pentru cei afectati de aceasta, cat si pentru ingrijitorii lor. Prin intelegerea conditiei si dorinta de a face schimbari importante in stilul de viata este posibila prevenirea a noi blocaje si compensarea leziunilor creierului deja prezente.

Ingrijirea bolnavilor de dementa vasculara
Dementa vasculara

Dementa vasculara se refera la declinul subtil, progresiv al memoriei si al functiei cognitive. Acest lucru se produce atunci cand alimentarea cu sangele care transporta oxigen si substante nutritive la creier este intrerupta de un sistem vascular blocat sau afectat.
In cazul in care alimentarea cu sange este oprita mai mult de cateva secunde, celulele creierului pot muri, fapt ce poate leza cortexul, zona creierului asociata cu invatarea, memoria si limbajul. In functie de persoana si de severitatea accidentului vascular cerebral, dementa vasculara se poate dezvolta treptat sau brusc.
In prezent nu exista nici un tratament cunoscut, dar veste buna este ca se pot face anumite schimbari in stilul de viata al unei persoane si se pot utiliza diverse metode practice care ar putea ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale pentru a se compensa afectarea creierului si a incetini dezvoltarea dementei vasculare.
Cel mai des intalnit tip de dementa vasculara este dementa multi-infarct care este cauzata da o serie de accidente vasculare cerebrale minore care trec neobservate.
Aceste mini accidente vasculare cerebrale minore sunt mentionate ca atacuri ischemice tranzitorii care sunt doar temporare si sunt rezultatul blocajelor partiale a alimentarii cu sange, concretizate in tulburari de scurta durata a vederii si a constientei. In timp insa, acele zone ale creierului vor suferi leziuni si simptomele de dementa vasculara incep sa apara.

Semnele si simptomele de dementa vasculara

Dementa vasculara afecteaza oameni diferiti in moduri diferite, iar viteza de evolutie este variata de la o persoana la alta. Unele dintre simptome pot fi similare cu alte tipuri de dementa si se reflecta, de obicei, in dificultatea de a efectua activitatile de zi cu zi cum ar fi mancatul, imbracatul si cumparaturile.
Manifestarile comportamentale si fizice pot debuta brusc, dramatic sau treptat, desi se pare ca accidentele ischemice tranzitorii prelungite ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale minore, despre care s-a discutat mai sus, pot conduce la un declin treptat al memoriei, in timp ce un accident cerebral major va produce imediat simptome importante.
Manifestarile mentale si emotionale cel mai des intalnite ale dementei vasculare sunt:
- incetinirea gandirii
- tulburari de memorie, bolnavul uita din ce in ce mai des
- modificari neobisnuite de dispozitie (iritabilitate, depresie)
- halucinatii si iluzii
- confuzie care se poate agrava pe timp de noapte
- modificari de personalitate si pierderea abilitatilor sociale.

Cel mai frecvent intalnite semne fizice si simptome de dementa vasculara sunt:
- ameteala
- slabiciune a unui brat sau picior
- tremur
- probleme de echilibru
- pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinului

Manifestarile comportamentale si simptomele de dementa vasculara sunt:
- tulburari de vorbire
- probleme de limbaj, cum ar fi dificulatea de a gasi cuvintele potrivite asociate cu lucrurile
- ratacirea bolnavului in locuri familiare
- ras sau plans in situatii necorespunzoare
- dificultati in a face planificari sau a organiza ori a urmari unele instructiuni
- probleme in a face lucruri care inainte erau desfasurate cu usurinta (cum ar fi plata facturilor sau a juca jocul preferat de carti)
- reducerea abilitatii de a functiona in viata de zi cu zi.

Cauzele dementei vasculare

Accidentele vasculare cerebrale, afectarea vaselor de sange subtiri sau amestecul celor doua poate cauza dementa vasculara. Cel mai frecvent cauza dementei vasculare este un blocaj al vaselor mici de sange in sistemul vast al arterelor care alimenteaza creierul si patrunde la baza craniului.
Blocajele pot fi cauzate de construirea de placi in interiorul peretelui arterelor sau de cheaguri de sange care s-au desprins din anumite zone si au ajuns spre creier. De asemenea, formarea si ruperea unui anevrism poate priva celulele creierului de oxigen.
Se estimeaza ca aproximativ 50% din cazurile de dementa vasculara sunt cauzate de hipertensiune sau de tensiune arteriala crescuta. Cauze mai putin frevente de dementa vasculara sunt asociate cu boli autoimune inflamatorii ale arterelor, cum ar fi lupusul si arterita temporala care sunt tratabile cu medicamente care suprima functia sistemului imunitar.
Importanta depistarii simptomelor accidentului vascular cerebral Atunci cand o persoana recunoaste manifestarile unui accident vascular cerebral trebuie sa apeleze imediat asistenta medicala de urgenta si sa specifice faptul ca a avut un accident vascular cerebral, un accidident ischemit tranzitor sau un miniaccident vascular cerebral.
Manifestarile care necesita apelul medical de urgenta sunt:
- senzatia de amorteala, paralizie sau slabiciune pe o parte a corpului sau a fetei
- dificultati de vorbire
- afectarea, pierderea vederii sau vedere dubla
- pierderea echilibrului si a coordonarii (ameteala, probleme de mers pe jos)
- dureri bruste de cap, severe (pot fi incluse gatul intepenit, varsaturile, durerea intre ochi).

Prevenirea si tratarea dementei vasculare

Nu exista inca un remediu cunoscut pentru dementa vasculara, deci prevenirea este foarte importanta. Cel mai bun mod de a preintampina dezvoltarea dementei vasculare este de a reduce riscurile aparitiei unui accident vascular cerebral.
Acest lucru implica monitorizarea tensiunii arteriale si mentinerea ei sub control, evitarea fumatului, un nivel scazut de colesterol si urmarea tratamentului corect in caz de diabet zaharat.
Chiar daca o persoana apropiata a fost deja diagnosticata cu dementa vasculara nu este prea tarziu sa faca ceva pentru ea. Daca sunt tratati factorii de risc care au dus la dementa vasculara ar putea fi incetinita progresia bolii si vor fi inversate unele dintre simptome.
Cel mai important lucru este sa reduceti riscul de a avea un alt accident vascular cerebral, fapt ce va agrava dementa. Desi nu exista nici un medicament aprobat pentru tratamentul dementei vasculare, o serie de medicamente folosite pentru tratarea simptomelor cognitive ale bolii Alzheimer par sa actioneze si in cazul dementei vasculare.

Prevenirea si tratarea dementei vasculare prin reducerea riscului de accident vascular cerebral

- Monitorizati tensiunea arteriala Daca aceasta este ridicata, urmati tratamentul indicat de medic
- Aflati de la medicul dvs. daca suferiti de fibrilatie atriala
- Daca fumati, renuntati la acest obicei nociv
- Daca beti alcool, nu faceti excese
- Urmati tratament daca aveti valori crescute ale colesterolului.
- Daca suferiti de diabet, urmati sfaturile medicului cu atentie pentru a controla diabetul zaharat
- Includeti exercitiile fizice in activitatile din rutina de zi cu zi
- Folositi cantitati cat mai mici de sodiu si reduceti grasimea din dieta dvs.

Cum sa traiti cu dementa vasculara

Diagnosticul de dementa este infricosator, dar este important sa stiti ca multe dintre persoanele care sufera de dementa duc o viata sanatoasa si traiesc destui de multi ani, de la formularea diagnosticului.
Nu renuntati la viata! Cat mai mult posibil incercati sa aveti grija de sanatatea dvs. fizica si emotionala, faceti lucrile pe care doriti sa le faceti si petreceti-va timpul impreuna cu familia si prietenii.Ramaneti activi cat mai mult timp posibil.
Creati-va o retea de sprijin. Cautati ajutor si incurajare de la prieteni, familie, experti in ingrijirea sanatatii si suport pentru a imbunatari perspectivele si starea dvs. de sanatate. Mancati sanatos pentru a va mentine o sanatate optima a inimii.
Bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale fac parte din factorii de risc pentru aparitia dementei vasculare, alaturi de nivelul ridicat de colesterol LDL, colesterol HDL si a tensiunii arteriale. Adoptarea unei diete sanatoase pentru inima poate ameliora sau incetini simptomele dementei.
Faceti-va un scop din a va simti bine si a va distra. Radeti si bucurati-va in diverse moduri pentru a reduce stresul si grijile. Bucuria va poate energiza si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii, compensand pierderile de memorie si problemele cognitive.
Aflati cum puteti sa va relaxati si sa gestionati stresul. Provocati-va creierul. Creierul va fi capabil de schimbare de-a lungul vietii astfel incat sa se poata imbunatati capacitatea dvs. de a pastra si de a prelua amintirile.
Incercati sa descoperiti diverse actiuni care pot consolida capacitatea dvs. de a memora. Dobandirea de noi competente, cum ar fi o limba straina sau un curs de pictura, pot ajuta la cosolidarea capacitatii creierului daca sunt exersate in mod consecvent.