luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com informeaza: Rugaciunea este atat de tare si de puternica incat poti sa te rogi si sa faci ce vrei, caci rugaciunea te va povatui spre o lucrare adevarata si dreapta.
Pentru ca sa fii placut lui Dumnezeu n-ai nevoie de nimic altceva decat sa iubesti â€" iubeste si fa ce vrei”, spune Fericitul Augustin â€" caci cine iubeste cu adevarat, acela nu poate si nu vrea sa faca ceva ce nu este placut fiintei iubite… cum insa rugaciunea nu este decat revarsarea si lucrarea dragostei, atunci se poate spune cu toata dreptatea despre ea acelasi lucru: pentru mantuire nu este nevoie de nimic altceva decat de rugaciunea neincetata. Roaga-te si fa ce vrei, si vei atinge relul rugaciunii, vei dobandi iluminarea (odihnirea Duhului Sfant in tine)!

Pentru ca sa putem desfasura mai amanuntit intelesul acestei chestiuni o vom lamuri prin pilde:

1. Roaga-te si gandeste ce vrei, si gandurile tale se vor curati prin rugaciune. Rugaciunea iti va lumina mintea, va izgoni si va linisti toate gandurile necuviincioase. Asta o intareste Sf. Grigorie Sinaitul: Daca vrei â€" ne sfatuieste el â€" sa-ti alungi gandurile si sa-ti cureti mintea, atunci izgoneste-le cu rugaciunea, caci in afara de rugaciune, cu nimic nu putem opri gandurile.
"Sfantul Ioan Scararul spune in aceasta privinta acelasi lucru: Cauta sa biruiesti vrajmasii ce tin de ganduri prin Numele lui Iisus. Afara de aceasta arma nu vei gasi alta.”

2. Roaga-te si fa ce vrei, si faptele tale vor fi placute lui Dumnezeu, iar pentru tine folositoare si mantuitoare.

Rugaciunea deasa, chiar si atunci cand nu tine seama de cererea ce o faci, nu va ramane fara rod (Marcu Ascetul), pentru ca in ea insasi se afla o putere plina de dar.
"Sfant este Numele Lui, si oricine va chema Numele Domnului se va mantui.” Asa de pilda, cel ce s-a rugat multa vreme fara sa simta vreo imbunatatire in viata lui vicioasa a primit in cele din urma, prin rugaciunea lui, o inteleptire si o chemare la pocainta.

3. Roaga-te si nu prea te trudi sa birui patimile prin propriile puteri. Rugaciunea le va darama in tine: Caci Cel ce este in voi, este mai mare decat cel ce este in lume”, spune Sfanta Scriptura, iar Sf. Ioan Carpatinul invata ca daca tu nu ai darul infranarii sa nu te intristezi, ci sa stii ca Dumnezeu cere de la tine silinta spre rugaciune, si rugaciunea te va mantui.
Batranul descris inn Pateric, care cazand a biruit”, adica poticnindu-se de pacat nu s-a deznadajduit, ci s-a intors cu rugaciunea spre Dumnezeu si s-a ridicat in picioare, slujeste drept dovada printr-o pilda.

4. Roaga-te si nu te teme de nimic, nu te infricosa de necazuri, nu te spaimata de napaste, caci rugaciunea te va apara, le va inlatura. Adu-ti aminte de putin-credinciosul Petru care se ineca, de Pavel care se ruga in temnita si de alte cazuri asemanatoare. Toate aceste intamplari arata puterea, taria si intinderea atotcuprinzatoare a rugaciunii facuta in Numele lui Iisus Hristos.

5. Roaga-te oricum, numai mereu, si nu te nelinisti de nimic. Fii vesel si linistit cu duhul, caci rugaciunea va randui toate si te va intelepti. Tine minte ca despre puterea rugaciunii vorbesc Sfintii Ioan Gura de Aur si Marcu Ascetul; cel dintai spune ca: Rugaciunea, chiar atunci cand este facuta de noi, care suntem plini de pacate, ne curata numaidecat” iar al doilea vorbeste astfel: Ca sa te rogi intr-un fel oarecare sta in puterea noastra, dar ca sa te rogi curat este un dar de sus".
Prin urmare jertfeste lui Dumnezeu ceea ce iti sta in putere, adu-i la inceput macar cantitatea, adica un numar cat mai mare de rugaciuni si puterea lui Dumnezeu se va revarsa in neputinta ta, devenind o deprindere si facandu-se una cu firea, va ajunge o rugaciune curata, luminoasa, inflacarata, si asa cum se cuvine.

6. Apoi, in sfarsit iti mai spun ca daca vremea vegherii tale ar fi insotita de rugaciune atunci, in chip firesc, nu ti-ar ajunge timpul nu numai pentru faptele pacatoase, dar nici pentru ganduri necurate.
Vezi cate idei adanci sunt inmanunchiate in aceasta inteleapta vorba: iubeste si fa ce vrei”. Roaga-te si fa ce vrei!… Cat de imbucuratoare si mangaietoare sunt toate cele zise mai sus pentru un pacatos, ingreuiat de slabiciuni, pentru cel ce geme apasat de povara patimilor care il lupta!…
Rugaciunea, iata totul! Ea ne este data ca un mijloc atotcuprinzator ce duce la mantuirea si desavarsirea sufletului? Asa e! Dar cu numele rugaciunii este aici strans unita si conditia ei: neincetat va rugati” porunceste cuvantul Domnului. Ca urmare, rugaciunea isi va arata toata puterea ei lucratoare si roadele numai atunci cand va fi rostita des, neincetat, caci repetarea deasa a rugaciunii tine fara nici o indoiala de vointa noastra sloboda, pe cata vreme osardia, desavarsirea, ca si curatia rugaciunii este un dar de sus.
Ne vom ruga prin urmare, cat mai des cu putinta, vom inchina intreaga noastra viata rugaciunii, chit ca ea va fi risipita la inceput. Practica repetata des de tot ne va invata sa fim cu luare aminte, cantitatea ne va conduce negresit la calitate.
Ca sa invatam sa facem un lucru bun trebuie sa-l savarsim cat mai des.