MAGAZIN: Armata din Chile ia in serios fenomenul OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)

Caporalul care era in ghereta de paza, a ratat de putin observarea fenomenului. El a raportat ulterior ca sergentul ii spusese, atunci imediat, ca a vazut si o nava. Sergentul parea sa fie in stare de soc:
- El e negricios, dar in seara aceea devenise de un alb livid, a spus caporalul. Din reactia lui puteai sa intelegi ca s-a intamplat ceva foarte serios. Si, a declarat el lui Bermudez, sergentul are un caracter puternic, strict, militar. Nu e un tip nervos.
Toti cei implicati au inteles ca trebuie sa fi fost ceva foarte alarmant pentru a evoca o reactie atat de intensa la acest profesionist veteran al fortelor aeriene.
Cu toate acestea, nici soferul ambulantei, nici tehnicianul nu au vazut vreo nava, astfel incat acest aspect al cazului nu are o confirmare. Si ramane neclar si daca luminile tineau de cinci entitati independente sau erau parte a unui obiect mai mare.
Conducatorul auto a raportat ca luminile fusesera galbene la inceput, dar s-au schimbat in portocaliu si apoi in rosu. Cand au ajuns mai aproape, el a putut vedea ca se invarteau.
- Erau rotunde si mari ca farurile unei masini; se invarteau in jurul axei proprii a spus el. A mai declarat ca obiectele erau la fel de aproape ca pinii de la capatul aleii, deci i-a fost frica.
- Era ca si cand ai sta in picioare chiar sub un felinar de neon de pe strada. Singura diferenta a fost ca se roteau in jurul axei.
Tehnicianul medical a furnizat un raport similar:
- Cred ca erau doar la vreo 50 de metri. Erau fie foarte mari, fie foarte puternice. Puteai vedea pinii care erau chiar sub ei.
Calitatea clipurilor filmate cu telefonul mobil a fost slaba. Un telefon mobil obisnuit nu capteaza foarte bine luminile pe timp de noapte si imaginile filmate pot arata foarte diferit de ceea ce vedem noi.
- Cand priveam ecranul telefonului mobil, era foarte putin de vazut, aproape nimic, a spus soferul ambulantei. Dar, cand m-am uitat direct la ele, erau foarte clare.
Telefonul celular face ca obiectele sa apara mai mici si mai departe decat au fost vazute cu ochiul liber. Cu toate acestea, videoclipurile au inregistrat vocile si descrierile martorilor in timp real, ceea ce era extrem de important.
Pe telefonul tehnicianului se aude astfel, cu mare emotie, si cu pauze dupa fiecare fraza:
- Sunt OZN-uri! La naiba, nu le pot capta in camera mea! Uite cum s-au asezat acum! Urmaresc o formatie de cinci obiecte luminoase, care nu pare sa fie inregistrat de telefonul meu mobil. Dar daca ai fi fost aici i-ai fi vazut perfect! Oh, Doamne, uite! Vin in jos! Nu vad nimic in camera mea. Uite aici! Inainte pareau foarte mari. Acum, lumina lor a scazut. Wow, acest lucru este uluitor!
Laboratorul departamentului chilian de politie criminala, echivalentul FBI-ului din SUA, a extras si a imbunatatit o serie de fotografii facute cu telefoanele. Formatia in triunghi a aparut cea mai clara pe ambele inregistrari video. S-a mai stabilit ca fenomenul demonstreaza in mod clar un comportament inteligent.
(Va urma)