mariustuca.ro: Academicianul Laurentiu Popescu, parintele telocitelor, a incetat din viata (Autoare: Magda Marincovici)
Academicianul Laurentiu Popescu, parintele telocitelor, a incetat din viata
A fost a fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (1992-2004), presedinte al Academiei de stiinte Medicale (2006-2011), presedinte al Sectiei de stiinte Medicale a Academiei Romane (2006-2014) si, din 1993, director general al Institutului National Victor Babes din Bucuresti. Dar cel mai recent titlu, ce le incununeaza pe toate celelalte ce exprima inalta sa tinuta stiintifica, este cel de parinte al telocitelor.
Academicianul Laurentiu Popescu a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol degenerativ, capabile sa vindece inimile pacientilor ce au trecut printr-un infarct miocardic. Aceasta descoperire a fost primita cu deosebit interes de comunitatea stiintifica medicala internationala, fiind distins cu premiul Magnolia Alba acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai.
In prezent, telocitele sunt recunoscute in mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active tari in cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, in laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezenta si o echipa de cercetatori romani, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.
In 2012, a fost premiat cu medalia de aur de catre Academia Internationala de Cercetari Cardiovasculare cu sediul in SUA.
Trupul neinsufletit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc, miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!