Mariustuca.ro / De ce nu avem nici o sansa sa scapam de intepaturile tantararilor (Autoare: Magda Marincovici)
Se pare ca nu avem sanse de a scapa intepatura tantarului. De ce?
Tantarul-femela se foloseste de miros, vaz si capacitatea de detectare a caldurii. Sunt 3 atuuri ale tantarului-femela care reduc practic la zero sansele de a scapa de intepatura. Cercetatorii au observat deplasarea tantarilor intr-un tunel. Ei au constatat ca pentru a ajunge la victima, tantarii folosesc vazul, mirosul sau detectarea dioxidului de carbon (CO2). Tantarii sunt atrasi de dioxidul de carbon, aflat in concentratii mari in respiratia animalelor, emanat si prin pielea acestora.
Cercetatorii au fost interesati sa afle care dintre acesti stimuli - mirosul, vazul si caldura - sunt definitorii.
Rezultatele studiului au aratat ca la distante intre 10 si 50 de metri, insecta se lasa ghidata de miros, detectand CO2 degajat de corpul pe care vrea sa-l agreseze. Cand distanta este de aproximativ 15 metri, tantarul se bazeaza pe vedere pentru a repera victima. Si cand distanta este sub un metru, tantarul detecteaza caldura pentru a se apropia de victima.
- Noi am identificat cum actioneaza tantarul la fiecare dintre acesti stimuli. Si am reusit sa formulam o teorie, explicand astfel modul in care aceste simturi sunt folosite special pentru a depista omul, a declarat dr. Floris van Breugel, de la Divizia de biologie si de bio-inginerie a Institutului de Tehnologie din California, co-autor al studiului.