Mariustuca.ro / Prof. dr. Mircea Beuran: Jumatate dintre operatiile efectuate saptamana trecuta au fost pentru cancere (Autoare: Magda Marincovici)
Saptamana trecuta profesorul doctor Mircea Beuran a efectuat 20 de interventii chirurgicale. Nimic suprinzator, daca tinem seama ca media de operatii realizate saptamanal de domnia sa este intre 20 si 22 de interventii. Problema este ca jumatate dintre aceste interventii chirurgicale sunt pentru tumori maligne, diagnosticate la pacienti cu varste intre 18 si peste 80 de ani.

Operatia lui Peter
Unele sunt cu prognostic bun. Altele, dimpotriva.
In urma cu trei ani, doctorul Mircea Beuran a operat un cetatean englez in varsta de 84 de ani cu cancer de pancreas si colon. La el acasa, in Marea Britanie, Peter Western a fost diagnosticat corect, dar imediat a fost supus evaluarilor cu criterii de cost-eficienta, aplicabile la orice lucru aflat pe piata, desi Peter era un barbat, ce-i drept cu doua cancere, care inca respira pe piata vietii. La finalul, evaluarilor, medicii l-au trimis acasa. I-au spus, cu calm englezesc, ca le pare rau, dar cheltuielile sunt prea mari pentru o operatie de anvergura a doua cancere si sanse reduse. Adica, mai pe romaneste Peter Western a platit degeaba asigurari de sanatate o viata intreaga daca a avut ghinionul sa faca nu un cancer, ci, culmea, doua.
Peter Western si sotia lui, o romanca iubitoare, si-au dat seama ca nu se poate trai cu evaluarile medicilor, ci cu operatie care sa scoata raul afara. Asa ca sotia lui Peter a lansat pe net o intrebare: cine poate sa-l opereze pe Peter al ei, la varsta si bolile lui. Asa a aflat ca la Bucuresti, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, profesorul doctor Mircea Beuran opereaza zilnic cancere, indiferent de varsta pacientului. De atunci, Peter ii trimite periodic profesorului cate o fotografie pentru a-i arata ca a meritat efortul si ca este inca pe piata vietii.
In fotografia din noiembrie anul trecut, Peter este intr-un pub impreuna cu cativa prieteni. Pe manseta alba a fotografiei, sunt cateva randuri de la sotia lui:
- Multumim pentru ca Peter inca merge pe motocicleta.
Operatia lui Peter a fost una extrem de dificila. Este una dintre cele 26.000 de interventii chirurgicale pe care profesorul Mircea Beuran le-a efectuat la Floreasca din 1984, de cand a terminat Facultatea de Medicina.