Mariustuca.ro / Razele solare fac osul tare, somnul usor, pielea sanatoasa si moralul bun (Autoare: Magda Marincovici)
Razele ultraviolete pot avea efecte pozitive asupra sanatatii, cu conditia sa stim sa profitam de acestea, prin expunerea corecta si limitata. Iata care sunt avantajele razelor ultraviolete:

- Intarirea sistemului osos
Sub efectul razelor ultraviolete B (UVB), unele celule ale pielii reactioneaza, sintetizand vitamina D (colecalciferol, ergocalciferol) esentiala pentru fixarea calciului si fosforului. Aceasta vitamina previne rahitismul, osteoporoza la persoanele in varsta si favorizeaza procesul de dezvoltare a copiilor. In medie, se recomanda 15-30 de minute de expunere zilnica la lumina solara.
Razele ultraviolete provenite de la soare se descompun in trei tipuri de raze: UVA, UVB, UVC, diferentiate prin lungimea undelor si capacitatea lor de a traversa unele medii. Energia razelor este cu atat mai mare cu cat lungimea este mai scurta. Si, evident, patrunderea in piele este mai profunda daca lungimea undei este mai mare.

- Reglarea ceasului intern
Cel mai performant sincronizator al ritmului biologic este lumina. Ochii nostri transmit acest semnal creierului, care comanda secretia de hormoni specifici. Functionarea organismului (veghe-somn, temperatura, hormoni, memorie...) este, de asemenea, conditionata de ritmul biologic, adaptat ciclului de 24 de ore. Ceasul intern, situat in nucleele suprachiasmatice ale creierului, este deci resetat in permamenta potrivit acestui ciclu precis.

- Sincronizarea somnului
Lumina perceputa de retina este transmisa direct nucleelor suprachiasmatice ale creierului, care duce informatia la o mica glanda, epifiza. Aceasta screta, la sfarsitul zilei, melatonina, hormonul care ne ajuta sa adormim usor. Lumina exterioara poate stimula sau, dimpotriva, diminua secretia acestui hormon. Expunerea la lumina, seara, intarzie secretia de melatonina si, deci, vom adormi mai greu. Expunerea la lumina solara, dimineata, dimpotriva va determina avansul ceasului intern.

- Imbunatatirea moralului
In 1984, psihiatrul american Norman Rosenthal a demonstrat legatura dintre lumina si depresie. Cercetarile arata ca stimularea moralului este realizata prin intermediul serotoninei, un neurotransmitator ce intervine in reglarea tonusului, somnului si apetitului. De altfel, luminoterapia contra depresiei sezoniere a fost validata in 2005.

- Diminuarea hiperactivitatii
Scaderea intensitatii luminii ar putea fi o explicatie pentru aproximativ o treime dintre cazurile de tulburari ale atentiei si hiperactivitatii (ADHD) la copil si la 57% dintre adulti, potrivit cercetatorilor de la Research Institute Brainclinics (Olanda). Hartile privind prevalenta ADHD si cele ale intensitatii solare masurate in zece tari sunt concordante. Astfel, oamenii care beneficiaza de o lumina cu intensitate mare sunt protejati datorita unor ritmuri mai bune ale somnului.

- A invata mai bine
Lumina reprezinta un puternic stimulent pentru veghe si cunoastere. Impactul ei asupra zonelor cerebrale este influentat si de culoarea luminii. Expunerea la lumina oranj este mai indicata pentru derularea unei activitati, comparativ cu lumina bleu, de exemplu cea a calculatorului.

- Boli de piele
Da, vorbim aici despre fototerapie. Dar nu pe plaja, ci in cabine speciale, in spitale. Doua tipuri de raze (UVA, UVB) sunt folosite contra psoriazisului, eczemei... Atentie! daca razele UV sunt benefice in cazul leziunilor provocate de acnee, in sensul ca dau inapoi primavara, de regula, toamna, are loc o explozie a acestora sub actiunea ultravioletelor.