Mariustuca.ro / Drona care prinde tantarii si previne malaria, febra dengue si chikunguya (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii societatii Microsoft au anuntat ca au in proiect crearea unei drone capabile sa prinda tantarii. Aceasta inventie reprezinta o solutie de prevenire a unor eventuale epidemii. Proiectul Premonition este de utilitate publica, de lupta contra epidemiilor transmise de tantari: paludism, febra dengue sau chikungunya. Datele oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) confirma ca acest proiect este unul de sanatate publica. Potrivit OMS, in 2013, paludismul a provocat 584.000 de decese; din cauza febrei dengue 500.000 de pacienti sunt spitalizati in fiecare an; din 2005, s-au inregistrat 1,9 milioane de cazuri de chikungunya. Drona va fi conceputa ca o adevarata capcana pentru tantari, pe care ii atrage si ii captureaza. Este o drona inteligenta, capabila de a face diferenta intre un tantar si alt animal. Cercetatorii de la Microsoft spun ca drona va putea sa zboare pana in zone greu accesibile.

Anticiparea epidemiilor

Odata capturati, tantarii vor fi folositi ca baza de date pentru cercetatori : esantioane organice si de sange vor fi prelevate si apoi analizate, cu scopul de a anticipa eventuale focare epidemice si prevenirea acestora. Deocamdata, Project Premonition este in curs de realizare, cercetatorii americani estimand ca el va fi finalizat in urmatorii cinci ani.

Paludismul, febra dengue, chikungunya

Malaria (paludism, febra tropicala) este o boala infectioasa, provocata de un parazit microscopic, transmis omului prin intepatura tantarului-femela Anopheles. Dupa 7-15 zile de la intepatura tantarului infectat, bolnavul prezinta febra, dureri de cap, musculare, abdominale, frisoane, varsaturi. Daca bolnavul nu beneficiaza de tratament, starea lui se poate agrava prin inflamarea ficatului, a splinei etc., existand riscul major de deces.
Febra Dengue este o infectie virala provocata virusul dengue transmis de femelele tantarilor Aedes aegypti si Aedes albopictus. Febra dengue poate fi letala, mai ales in cazul copiilor. Nu exista un tratament specific pentru febra dengue, dar depistarea bolii in faze incipiente si accesul la tratamente eficiente permit diminuarea riscului de deces sub 1%.. In premiera, in 2010, aceasta infectie virala a fost confirmata in Franta si Croatia. De atunci, febra Dengue a fost depistata in multe tari europene
Aceasta infectie poate evolua cu complicatii cu potential letala. Febra Dengue are debut brusc cu : febra (40 de grade Celsius), dureri severe de cap, in spatele orbitelor, musculare, articulare, inflamarea ganglionilor, stari de greata si de voma, pete rosii pe piele. Aceasta boala virala se particularizeaza prin dureri severe ale oaselor, bolnavul are senzati ca i se rup oasele, de unde si numele atribuit de boala oaselor rupte. In faza critica, febra dengue se manifesta prin hemoragii interne, acumulare de lichid in zona pieptului si a abdomenului, voma cu sange, sangerari gingivale etc.
Infectia chikungunya este o boala virala transmisa omului de o specie de tantari. Virusul este transmis atunci cand omul este intepat de tantarul femela infectat. Aceasta infectie virala debuteaza brusc cu febra, cu dureri musculare, de cap, stare de oboseala, de voma si greata, eruptie pe trunchi, palme, fata, talpi. In unele cazuri, infectia poate fi depasita fara complicatii. Totusi, sunt cazuri in care durerile articulare nu cedeaza luni si chiar ani, putand fi invalidante. Infectia chikungunya poate fi fatala in cazul varstnicilor, persoanelor cu sistemul imun deteriorat sau suferinde de boli cronice. In prezent, nu exista un tratament contra acestei infectii. Tratamentul administrat are ca scop atenuarea simptomelor.
In anul 2007, aceasta infectie a fost confirmata pentru prima data in Europa, in nord-estul Italiei.