Mariustuca.ro / Profesorul doctor Serban Bubenek ne explica cum a fost posibila realizarea unei premiere medicale de exceptie la IUBCV CC Iliescu din Bucuresti (Autoare: Magda Marincovici)
In premiera absoluta intr-o unitate medicala de stat, la Institutul de Urgente pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu din Bucuresti, trei pacienti au beneficiat de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica (TAVI). Pacientii, un barbat si doua femei, cu varste intre 73 si 78 de ani, aflati in evidentele Institutului, sufereau de stenoza aortica severa. Este evident ca nu intamplator la IUBCV are loc aceasta performanta medicala. In ultimii zece ani, intre toate cele 400 de spitale din Romania, IUBCV CC Iliescu se situeaza constant pe locul intai sau doi in privinta indicilor de performanta medicala. De altfel, IUBCV CC Iliescu este centrul etalon al cardiologiei si chirurgiei cardiovasculare, unde anul se efectueaza 45% din totalul interventiilor chirurgicale pe cord din tara noastra. Informatii suplimentare despre aceasta performanta medicala ne ofera profesorul doctor Serban Bubenek, managerul IUBCV CC Iliescu.

- Domnule profesor, in ce consta tehnologia aceasta medicala TAVI?

- Interventia de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica (TAVI) se efectueaza sub anestezie generala. Proteza valvulara aortica este introdusa printr-o mini-incizie de aproximativ cinci centimetri, la nivelul vaselor coapsei, dupa se inainteaza, sub control angiografic si ecocardiografic transesofagian, pana in apropierea inimii. Aici, se procedeaza, mai intai la dilatarea cu balon a valvei aortice native, dupa care se implanteaza valva biologica, auto-expandabila.

- De ce nu ati mai folosit metoda clasica in cazul acestor pacienti?

- Pentru ca pacientii au o varsta, cum spune noi, sufereau de stenoza aortica severa si, de asemenea, multiple alte suferinti grave: insuficienta cardiaca congestiva avansata, insuficienta respriatorie cronica, insuficienta renala, diabet zaharat etc. Or. prin metoda clasica, pe cord deschis, si pe fondul suferintelor pe care le-am amintit, riscul operator in aceste cazuri ar fi fost inacceptabil. Interventiile chirurgicale au durat, fiecare, cate doua ore. Important este ca pacientii sunt, acum, foarte bine ceea ce ne va determina sa-i externam in urmatoarele trei zile. In cazul operatiei clasice, de regula, externarea are loc dupa 7 -10 zile.

- Cat costa aceasta valva speciala?

- Pretul unei asemenea valve este de 20.000 de euro si achizitionarea a fost posibila prin programul de chirurgie cardiovasculara sustinut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Dar mai trebuie sa subliniez ca, pe langa, sursele financiare alocate prin programul de chirurgie cardiaca al CNAS, pentru realizarea acestor premiere absolute pentru sistemul public de sanatate de la noi, a mai fost nevoie de autoperfectionarea personalului Institutului nostru, de sprijinul conducerii Ministerului Sanatatii acordat in special in acest an.

- Domnule profesor, aproximativ cati pacienti aflati in atentia IUBCV ar mai avea nevoie de asemenea valve?

- Potrivit evaluarilor specialistilor Institutului nostru, dintre pacienti aflati in evidentele noastre, anual, intre 40 si 50 de pacienti au indicatie pentru implantare transcateter de proteza pentru valva aortica. Sunt pacienti carora prin aceasta metoda li se prelungeste viata si nu o pot face decat in sistemul public de sanatate, deoarce in cel privat " unde s-au efectuat 5-6 asemenea interventii chirurgicale - costurile sunt de doua ori mai mari.

- Alaturi de dumneavoastra, domnule profesor, cine a mai participat la aceasta interventie chirurgicala cardiaca de top?

- Performanta de top, cum spuneti dumneavoastra, de implantare transcateter de proteza pentru valva aortica prin abord femural, apartine unei echipe de top. Ea a fost coordonata de prof. dr Vlad Iliescu, dr. Dan Deleanu si de mine. Din echipa au facut parte doctorii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Stiru, Costin Scarlat, Marin Postu si Adham Hendy.