Magazin : Un film cu un extraterestru? (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Rocket Pictures a decis sa ceara opinia unor specialisti in efecte speciale si recuzita, privind autenticitatea filmului. Opiniile lor au fost impartite. Rick Baker, laureat al Academiei, a declarat fara echivoc ca extraterestrul era o marioneta cu un operator aflat in spatele ei, in intuneric, manevrand in interiorul capului acestuia. Cu toate acestea, renumitul analist de imagine Jim Dilettoso a spus ca el nu ar fi putut realiza un asemenea efect. Expertul in machiaj TV John Criswell sustinea ca efectele speciale nu puteau explica totul, iar daca era un fals, acesta era extraordinar de bun. Ca si Rick Baker, el credea ca intunericul a fost folosit pentru a ascunde un eventual papusar.
Reactia la filmul Alien Interview, facut pe baza peliculei si a interviului cu Victor, a fost neglijabila, in afara lumii OZN si a grupurilor interesate de teoria conspiratiei. Cercetarile nu au dus la indicii suplimentare. Victor si-a mentinut, in mod agresiv, anonimatul; nimeni nu stia unde se afla, sau chiar daca mai era viu sau mort. Abia in iunie 2008, ca din senin, el a contactat, inca o data, firma Rocket Pictures.
De data aceasta interviul a fost in aer liber, intr-un loc izolat. Victor era deghizat comic, purtand o masca de cauciuc, imitandu-l pe omul de stat american Donald Rumsfeld si purtand in mana un instrument de scarpinat pe spate. In rest insa, parea mai speriat si mai beligerant decat oricand. Critica atat Rocket Pictures, cat si comunitatea de ufologi care nu a investigat mai adanc pe marginea celor dezvaluite de el, dar si anumite persoane din guvern, care stiu mai multe in privinta prezentei extraterestre, dar nu vor sa vorbeasca. Noul interviu, completat cu vechile filme, a fost primit cu o atentie moderata si limitata; la urma-urmei era doar una dintre numeroasele povesti dubioase cu un extraterestru.
Nu s-a mai intamplat nimic semnificativ pana in 2013, cand londonezul Andrew Burlington a incarcat pe youtube o serie de videoclipuri pentru canalul sau TheAlienInterview. Dupa o analiza minutioasa, cadru cu cadru, el a gasit ceva omis de Jim Dilettoso, Ioan Criswell si Rick Baker: ochii fiintei isi schimbau forma, nu erau ficsi asa cum ar fi la un manechin; ei se dilata si se contracta, ca si cum pleoapele creaturii s-ar misca. Acest tip de efect poate fi simulat pe un model, folosind echipamente robotice numite animatronics, dar este extrem de dificil de facut si foarte scump, mai ales in cazul in care efectul se doreste a fi credibil. El pretinde un studio de film profesionist.
Cand medicii lumineaza fata creaturii, i se vad, pentru prima data, umerii, partea superioara a bratelor si a trunchiului; si acestea se pare ca se si misca, desi foarte slab. Atunci cand omul pune mana pe el, umarul drept se ridica usor. Burlington a confirmat, de asemenea, prezenta lichidului rosu emis din nasul si gura entitatii. Ochii se misca atunci cand medicii apropie lumina lanternei de ei. Miscarea gurii este, de asemenea, mai pronuntata decat s-a crezut anterior.
Fiinta sau marioneta
Cercetatorul Sean David Morton a observat ca pulsatia instrumentului electronic s-a schimbat exact la momentul in care creatura parea sa aiba dificultati. El spunea ca ar fi fost greu sa se faca sincronizarea daca ar fi fost doar o marioneta. Jaime Maussan a aratat filmul si unui cardiolog care considera filmul real, din acelasi motiv.
Una dintre cele mai importante contributii ale lui Burlington a fost ca el a marit mult luminozitatea imaginii, astfel incat unele caracteristici invaluite in intuneric au devenit vizibile. Se poate vedea, destul de clar, partea superioara a corpului creaturii, precum si marginea mesei, instrumentul cu lumina pulsatorie si mai multe alte echipamente pe ea. Se mai vede, de pilda, ca unul dintre oamenii care stau in prim-plan are un epolet de uniforma militara. Dar cel mai important, nu se vede in scena nicio alta persoana, deci niciun papusar, ori eventuale fire de marioneta.
S-a mai facut inca o legatura ispititoare. Potrivit unor scurgeri de informatii, fortele aeriene din Africa de Sud ar fi doborat un obiect zburator neidentificat, pe 7 mai 1989, in desertul Kalahari, peste granita cu Namibia; obiectul ar fi fost recuperat de armata si apoi transportat in Statele Unite. Nava ar fi avut doua fiinte extraterestre la bord, a caror descriere se potriveste cu creatura din filmul lui Victor. Cartea lui Tony Dodd, Alien Investigator, in care autorul dezvaluie pentru prima data prabusirea din Kalahari, a fost publicata in 1999, la trei ani dupa interviul cu Victor.
Pentru Ben Emlyn-Jones, principala arma fumeganda este lipsa unor confesiuni aparute, intre timp, de la lansarea filmului Alien Interview. Daca ar fi fost un fals, cine ar fi acel investitor bogat care l-a finantat? Unde a fost studioul, suficient de mare dar si retras, pentru a nu trezi suspiciuni din partea vecinilor etc.
Era necesara o echipa mare de designeri pentru a construi marioneta, de accesorii animatronice, de elemente de recuzita, cum ar fi aparatul luminos pentru puls, ecranele, costumele etc. Cine erau actorii si celelalte persoane implicate? De ce, dupa aproape 20 de ani, nu a vorbit nimeni? Este o conspiratie a tacerii naucitoare, daca luam in considerare cat de profitabil ar fi fost sa se spuna :
- Am pacalit lumea!.
Tehnicienii implicati ar avea instantaneu o carte de vizita de invidiat. In ciuda tuturor investigatiilor, nu s-a gasit insa niciun singur indiciu care ar putea expune o eventuala farsa.