Mariustuca.ro : In Mexic, o taxa scade consumul de bauturi carbogazoase, dar sporeste vanzarile de apa minerala javascript:;(Autoare: Magda Marincovici)
In Mexic, taxa pe bauturile indulcite, valabila de aproximativ un an, a determinat scaderea consumului acestor lichide. La 1 ianuarie 2014, in Mexic a intrat in vigoare taxa pe bauturile ce contin zahar adaugat, desi presiunile exercitate de industria bauturilor carbogazoase au fost foarte mari. Astfel, preturile au crescut cu aproximativ 10%.
Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord si Institutul National pentru Sanatate Publica din Mexic au realizat un studiu pentru evaluarea primelor efecte ale aplicarii acestei masuri, intr-o tara in care obezitatea bate recordurile. Cercetatorii au monitorizat comportamentele consumatorilor din 53 de orase din Mexic. Rezultatele arata o scadere a consumului acestor bauturi in medie cu 6% in anul 2014. La sfarsitul lui decembrie, s-a atins o reducere de 12%. Studiul mai arata ca scaderile de consum sunt influentate de nivelul socio-economic al consumatorilor. In paralel, s-a inregistat o crestere cu 4% a vanzarilor de apa minerala, mai precizeaza site-ul Slate.fr.