Mariustuca.ro : Atentie! O crema cu indice de protectie solara 100% nu ne protejeaza 100% de insolatie
(Autoare: Magda Marincovici)
Multe dintre persoanele care folosesc creme de protectie solara nu stiu mare lucru despre factorii de protectie solara, sustine un studiu publicat in revista medicala JAMA Dermatology. Dar lipsa de informatii corecte explica numarul mare de insolatii suferite la plaja. Cercetatorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine de Chicago (SUA) au chestionat 114 pacienti dintr-o clinica pentru a stabili ce stiu acestia despre indicele de protectie solara. Rezultatele colectate indica faptul ca, anul trecut, 80% dintre pacientii chestionati au cumparat o crema de protectie solara, 75% o folosesc pentru prevenirea arsurilor pielii si 66% pentru a evita aparitia unui cancer de piele. Participantii la studiu au ales crema solara in functie de trei criterii: indicele de protectie solara cel mai mare, formula hipoalergica si rezistenta la apa si transpiratie. S-ar parea ca voluntarii la acest studiu sunt chiar bine informati. Totusi, ei nu prea stiu ce au cumparat. Rezultatele studiului arata ca mai putin de 40% dintre participanti erau gata sa explice in ce mod sunt protejati de cremele solare in timp ce 43% nu intelegeau ce inseamna factori de protectie solara. Astfel, multi participanti la studiu erau convinsi ca folosind crema solara pot sta la plaja oricat, oricum si oricand.
Doctorul Roopal Kundu, dermatolog si autorul principal al acestui studiu, spune ca o crema cu SPF 100 (factor de protectie solara) asigura protectie 100%, cu conditia sa evitam expunerea intensa si prelungita la soare.
Razele ultraviolete au trei tipuri de manifestare in functie de lungimea undelor: UVA, UVB si UVC.
Ultravioletele de tip C sau UVC sunt cu lungimea de unda cea mai scurta (lungimi de unda intre 190 si 290 nm (UVB avand 290-320 nm, iar UVA, intre 320 si 380 nm) si cu cel mai pronuntat risc pentru organism. Dar UVC sunt cel mai frecvent absorbite in atmosfera, ceea ce le face mai putin daunatoare decat UVA si UVB.
Ultravioletele de tip B sau UVB (au o lungime intermediara si sunt mai puternice la amiaza si vara, pot fi filtrate de nori si blocate de sticla) cauzeaza arsuri solare, pete maronii, cancerul de piele. Ultravioletele de tip A sau UVA (sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii) pot duce la imbatranirea prematura a pielii, leziuni oculare si la dereglari ale sistemului imun. Ambele tipuri de radiatii (UVA si UVB) maresc riscul aparitiei cancerului de piele.