Mariustuca.ro / Cercetatorii australieni au filmat moartea unei celule albe! Momentul decesului da semnalul ca exista un risc de infectie in organism - VIDEO (Autoare: Magda Marincovici)
Un video realizat de cercetatorii de la Universitatea La Trobe din Melbourne ne ofera ocazia, in premiera, sa vedem cum moare o celula alba omeneasca si cum alerteaza celelalte celule imunitare cu privire la riscul ascuns de infectie din organism.
Cercetatorii au putut identifica mecanismul prin care o celula alba aflata la capatul existentei trage un semnal de alarma sistemului imun asupra prezentei unui dusman. Globulele albe, numite leucocite, sunt celule indispensabile bunei functionari a sistemului imun. Aceste celule sunt create in maduva osoasa si se gasesc in special in sange, limfa si in unele tesuturi conjunctive. Ele au rolul de a apara organismul de infectiile bacteriene, fungice si virale, precum si de cancere.

Filmul decesului unei globule albe se deruleaza rapid. Pentru a vizualiza evenimentul, cercetatorii l-au imortalizat, folosind tehnica microscopiei time-lapse. Tehnica presupune capturarea unei serii de fotografii cu ajutorul unui microscop. Rezultatele au fost publicate in revista Nature Communications.
Comentariile autorilor fac parte dintr-o succesiune de trei etape distincte, vizibile: umflarea, explozia si ruptura celulei. Cand celula alba moare, aceasta explodeaza, dupa care se imprastie sub forma unor mici particule.
Potrivit cercetatorilor, acest mecanism serveste la alertarea aliatilor sistemului imun in privinta unui pericol de infectie.
- Celulele inconjuratoare pot, cu usurinta, sa absoarba micile particule raspandite. De asemenea, credem ca sunt anumite molecule in aceste particule care, atunci cand patrund in celulele albe sanatoase, le pot avertiza pe acestea ca exista un agent patogen amenintator, explica Georgie Atkin-Smith, co-autor al acestui studiu.
Aceste observatii sunt extrem de valoroase, intrucat contribuie la explicarea mecanismelor de propagare a bolilor infectioase. Cercetatorii banuie ca virusurile sunt capabile sa deturneze particulele purtatoare de mesaj de atentionare in tot corpul. Cercetatorii au mai descoperit ca unele medicamente interfereaza in mod direct acest proces de alarmare a sistemului imun.
- Am constatat ca un antidepresiv folosit in mod curent poate bloca in totalitate acest proces si un antibiotic care poate stimula acest proces, conluzioneaza dr Georgie Atkin-Smith.