Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua mediului. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
La nivel mondial, in fiecare an, in mai bine de 100 de tari ale lumii, pe data de 5 iunie se marcheaza Ziua mediului. Aceasta are ca scop promovarea actiunilor globale de mediu si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile non-guvernamentale, intreprinzatori, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune, menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii componentelor de mediu.
Pentru fiecare dintre noi ar trebui ca aceasta zi sa nu treaca neobservata si sa avem un moment de reflectie cu privire la ceea ce am facut si ceea ce putem realiza pentru un viitor sanatos si prosper.
Dezvoltarea durabila a unui stat nu poate fi conceputa fara un mediu inconjurator calitativ si acceptabil din punct de vedere a calitatii vietii populatiei. Protectia aerului atmosferic este un domeniu important pentru toate sectoarele economiei nationale. Protectia mediului este intalnita in Strategia de dezvoltare durabila a Uniunii Europene avand obiective generale pentru limitarea schimbarilor climatice, a costurilor si a efectelor negative pentru societate si mediu, asigurarea unui sistem de transport care sa poata satisface nevoile economice.
Masurile adoptate de Guvernul Romaniei in domeniul protectiei mediului sunt menite pentru a satisface nevoile economice si sociale ale societatii, pentru imbunatatirea managementului si evitarea supraexploatarii resurselor naturale. Subiecte precum - schimbarile climatice â€" COP 21 (Paris); eficienta energetica si schimbarile climatice; managementul deseurilor; protectia si conservarea resurselor naturale; educatia ecologica â€" sunt cuprinse aproape zilnic in activitatea factorilor de decizie la nivel national si international, a administratiilor locale, a mediului de afaceri si societatii civile asupra necesitatii consolidarii eforturilor in vederea intreprinderii actiunilor comune privind asigurarea protectiei mediului inconjurator, utilizarea rationala a resurselor naturale, imbunatatirea calitatii mediului, diminuarea fenomenului schimbarilor climatice, cu scopul de a asigura generatiilor urmatoare un viitor prosper si sigur din punct de vedere al durabilitatii mediului.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, aduc felicitari pe aceasta cale tuturor persoanelor pasionate de natura, implicate in solutionarea acestui sector important de activitate si care pledeaza pentru stoparea sau atenuarea tuturor riscurilor, care ar periclita sanatatea populatiei si a factorilor de mediu.