Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Pensia nu e ajutor social sau pomana. Pensia e un drept castigat!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Doresc sa-mi exprim cateva ganduri si idei legate de problematica pensionarilor si a pensiilor, teme care se regasesc in sfera preocuparilor mele si din perspectiva activitatii pe care o desfasor in cadrul Comisiei de munca, familie si protectie sociala din Senatul Romaniei, dar nu numai.
Eu consider ca pensia unui om care a avut vechime in munca si a cotizat de-a lungul intregii sale vieti active nu este nici ajutor social, nici pomana impartita de stat si de Guvern. Pensia este un drept castigat si proprietatea personala a omului respectiv. De aceea, ma bucur ca am depasit vremurile fostei guvernari pedeliste in care pensionarii erau considerati niste asistati sociali, fiind si ei o tinta directa a politicii de austeritate a guvernului PDL â€" deghizat azi in PNL.
Din fericire, politica Guvernului Victor Ponta a fost total opusa acestei abordari, iar primul act guvernamental facut in 2012 a fost reintregirea pensiilor ciopartite de guvernul precedent. Apoi, au urmat alte masuri concrete si directe: 2013 si 2014 au fost primii ani in care s-a respectat legea privind indexarea pensiilor, in perioada mai 2012 - decembrie 2014 pensia medie s-a majorat cu 66 de lei (+8,5). In 2015 pensiile s-au majorat cu 5%, pensia medie a crescut cu 5,5% fata de primul trimestru din 2014 si cu 5,07% fata de ultimul trimestru din 2014, iar pensia sociala a crescut de la 350 la 400 de lei, pentru peste 600.000 de pensionari. La acestea se adauga amnistia fiscala pentru 50.000 de pensionari pentru suspendarea platii debitelor si restituirea sumelor deja returnate statului, precum si suplimentarea in 2014 cu 9.000 a biletelor de tratament balnear pentru pensionari, ajungandu-se astfel la 59.000 de bilete in total.
Ca senator, m-am preocupat ca prin intermediul principalului instrument la dispozitia parlamentarului, si anume initiativa legislativa, sa contribui la imbunatatirea legislatiei din domeniu in favoarea pensionarilor. Astfel, personal am initiat trei proiecte legislative: pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in scopul corectarii unor inadvertente si formulari care lasa loc de interpretari din cauza modificarilor repetate ale legii; pentru modificarea si completarea art.10 din Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a art.44 din Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative si pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, cu scopul de a avea o reglementare unitara in ceea ce priveste modul de recalculare al pensiilor cuvenite acestora. Aceste proiecte legislative sunt in lucru in Parlamentul Romaniei, ma bucur ca demersului meu s-au raliat si alti colegi si imi exprim speranta ca pana la finalul acestui mandat sa devina legi.
Mai sunt si alte propuneri legislative al caror co-initiator sunt, care deja au devenit legi (asa cum este Propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.223 din 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania care reintroduce pensiile de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant) sau care sunt in decurs de a deveni legi (Propunere legislativa pentru modificarea si completarea art. 55 si 158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care recunoaste grupa I de munca pentru toti pensionarii care au cel putin 2 ani lucrati in aceasta grupa, ca fiind activitate desfasurata in conditii speciale, nu doar pentru cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani in grupa I de munca, Propuneri legislative pentru modificarea si completarea art. 30, 56 si 57 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor).
Iata ca ne preocupa problemele seniorilor din aceasta tara si avem si rezultate concrete pentru ca ei sa se bucure in liniste de varsta frumoasa pe care au ajuns-o!