Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia politica de saptamana aceasta as dori sa ma refer la o problema cu care se confrunta tot mai multe persoane din jurul nostru. Ma refer la dependenta de jocurile de noroc, o afectiune cronica ce afecteaza sever nu doar viata jucatorilor, ci si cea a apropiatilor si familiilor acestora.
Jocurile mecanice sunt foarte apreciate de romani, ele ajungand astazi la un numar de 72.000 de aparate. Si numarul de sali de jocuri de noroc a explodat in marile orase, reclamele cu neon fiind un magnet pentru tineri si nu numai. Din ce in ce mai multi romani ajung sa aiba astfel de preocupari, iar pentru foarte multi a spune stop este foarte de greu, ajungand sa manifeste diverse forme de dependenta.
Sunt persoane care sunt dependente de acele aparate numite pacanele, sunt cei care joaca la pariuri sportive sau la ruleta electronica, dar indiferent de forma in care joaca, vorbim de o dependenta, iar efectele negative ale acesteia sunt numeroase.
Publicul larg a inceput, in ultimul timp, sa perceapa dependenta de jocuri de noroc ca pe o problema reala tocmai din cauza multiplelor efecte negative pe care le genereaza la nivelul comunitatii. Pentru ca dependenta de jocuri de noroc aduce cu ea probleme sociale si materiale grave: persoanele se ascund, se chinuie sa faca rost de bani, fac datorii, isi pierd locul de munca, renunta la responsabilitatile casnice, nu-si mai indeplinesc rolurile pe care le au, apare izolarea, retragerea din mediul real, etc. Dependenta afecteaza treptat familia, prietenii, colegii de munca, vecinii, comunitatea si, oricat de bine intentionati ar fi acestia, nu-l pot ajuta pe cel dependent fara a apela la ajutorul specialistilor in domeniu.
Conform psihoterapeutilor, in pofida constientizarii efectelor negative pe care dependenta de jocurile de noroc o are asupra persoanei si a celor din jur, cei dependenti nu au capacitatea de a rezista impulsului de a juca. Tratamentul dependentei incepe cu recunoasterea si acceptarea acestei probleme si cu dorinta de a o depasi. Insa de aici si pana la vindecarea totala este un drum foarte lung si anevoios. Mentinerea abstinentei si redobandirea controlului sunt dificil de realizat, mai ales ca tentatiile sunt la fiecare pas.
Mesajul pe care trebuie sa il intelegem si pe care vreau si eu sa-l transmit astazi, de aici, este ca dependenta este o boala cronica ce poate fi insa tratata numai cu ajutorul specialistilor! Aceasta problema, aparent banala la prima vedere, nu trebuie ignorata si ea trebuie sa ne preocupe pe toti, mai ales ca fenomenul practicarii jocurilor de noroc a explodat in ultima perioada in tara noastra. Iar acest lucru nu poate decat sa ne ingrijoreze. E nevoie sa fim atenti la aceasta problema, sa o observam cu atentie si sa o tinem sub control, in caz contrar riscam ca ea sa devina o problema sociala.
E nevoie de o legislatie mai stricta in ceea ce priveste salile de noroc, si dincolo de avantajele financiare, inclusiv in ceea ce priveste incasarile la buget, ceea ce trebuie sa primezeze este sanatatea fizica si mentala a romanilor. Nu ne ajuta cu nimic daca acoperim deficitul bugetar din incasarile suplimentare din jocurile de noroc, dar vom avea un numar foarte mare de persoane afectate de dependenta. E nevoie sa ne gandim cum putem sa ii ajutam pe cei care ajung sa aiba o problema cauzata de jocurile de noroc. Inclusiv la nivelul institutiilor statului ar trebui sa facem primii pasi pentru o intelegere mai buna a fenomenului si pentru elaborarea instrumentelor potrivite pentru a lupta cu acest tip de boala.