Aproximativ 60% din deciziile medicale din prezent sunt influentate de metodele de diagnostic in vitro (IVD). Despre importanta dezvoltarii a noi biomarkeri si impactul major al acuratetii testarii de laborator asupra diagnosticului clinic si, drept urmare, asupra starii de sanatate a pacientilor, s-a discutat in cadrul seminarului Zilele Roche (Diagnostic)”, care a avut loc la inceputul lunii mai in Romania.
Evenimentul, intitulat Puterea de a cunoaste” , a reunit aproximativ 130 de specialisti din domeniul laboratorului clinic â€" medici, biochimisti, chimisti â€" si medici anatomopatologi. Printre acestia, se numara si profesorul Dr. Damien Gruson, de la Clinica Universitara Saint-Luc din Belgia, care a impartasit experienta sa cu privire la automatizarea laboratorului medical. Specialistii in anatomie patologica au avut ocazia sa-l urmareasca pe Dr. Keith Miller, de la UK-NEQUAS, care a prezentat date legate de calitatea si auditarea calitatii testarii in anatomia patologica, si sa participe la un workshop in cadrul caruia Dr. Uwe Schalles, Scientific Affairs Lead Lung Cancer Roche Diagnostic, a vorbit despre perspectivele legate de diagnosticul companion” (ex ALK, EGFR) si importanta acestor tipuri de determinari in scopul instituirii unei terapii tintite, care ar putea aduce un plus de eficienta si tolerabilitate in cazul anumitor afectiuni neoplazice pulmonare .
Sectiunea de cardiologie a fost marcata de prezenta doamnei Cheryl Mitchel, Cardiology IPM Roche Diagnostics, care a prezentat audientei valoarea testului NTproBNP pentru diagnosticarea si monitorizarea insuficientei cardiace. Profesorul Dr. Cristian Serafinceanu, de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu” din Bucuresti, a vorbit despre triada testelor Lp(a), Homocysteina, CRPhs, un nou concept in identificarea riscului cardiovascular.
Evenimentul a fost onorat de catre reprezentantul Ambasadei Elvetiei la Bucuresti, Excelenta-Sa Marc Bruchez (Adjoint du Chef de Mission), care a subliniat necesitatea inovatiei in sanatate, precum si ratiunile pentru care Elvetia este o tara atat de preocupata de inovatie.

Importanta IVD in stabilirea diagnosticului

Domeniul IVD a fost considerat multa vreme the silent champion" pentru sistemul medical, influentand peste 60% din deciziile medicale, in timp de costurile reprezinta doar 2% din totalul cheltuielilor1. Teste precum cele cu relevanta in perioada sarcinii sau cele de masurare a glicemiei sunt practici comune pe intregul Glob.
Testele medicale realizate in laborator au devenit in ultimii ani un factor crucial al diagnosticului medical, permitand abordarea unor terapii tintite. Pacientii pot beneficia in prezent de tratamente personalizate, bazate pe prezenta mutatiilor genetice sau determinarea biomarkerilor din tesut sau din sange. De aici importanta claritatii in diagnosticul de laborator pentru practica medicala. Acuratetea testarii, un spectru larg de teste si biomarkeri si eficienta testarii pot intari alianta diagnostica si terapeutica dintre pacient si echipa medicala care conduce cazul”, a subliniat in cadrul seminarului Puterea de a cunoaste”, Tatiana Popescu, Head of Marketing Roche Diagnostic.
IVD permite alegerea deciziilor clinice corecte, a tratamentului sau chiar a tipului interventiei optime pentru pacient, pe baza tuturor variabilelor importante: de la nivelul de colesterol la particularitatile genetice. Metodele de diagnostic in vitro pot ajuta la depistarea afectiunii chiar inainte de declansarea ei, caz in care pacientii ar putea evita suferinta sau chiar tratamente inutile2.
Terapiile tintite si testele diagnostice care contribuie la managementul cazurilor clinice ofera beneficii clinice pacientilor, dar sunt atractive si prin prisma beneficiilor economice ale autoritatilor de reglementare si platitorilor.
Cum populatia lumii imbatraneste si povara” afectiunilor cronice devine din ce in ce mai stringenta, se apreciaza ca importanta domeniului IVD va creste exponential. Se estimeaza ca pana in anul 2050, populatia de peste 60 de ani se va dubla, reprezentand 22% din numarul total al locuitorilor Globului3! In acest context, sistemele medicale nationale vor creste accentul pus pe prevenire si pe depistarea precoce a afectiunilor, bazandu-se pe metodele de diagnostic in vitro.

Pionierat in tehnologiile medicale

Evenimentul Zilele Roche (Diagnostic)” a devenit deja un eveniment cu traditie in IVD (In Vitro Diagnostic - Diagnostic de laborator), fiind organizat de Roche Diagnostics Romania anual, incepand din anul 2010, cu scopul de a promova noile tehnologii necesare diagnosticului de laborator, dar si actualizarii informatiilor stiintifice cu privire la teste.
Roche Diagnostic acopera segmentele de diagnostic in toate ariile majore de ingrijire medicala, oferind cel mai larg spectru de teste. Prin pionieratul in domeniul tehnologiilor medicale, Roche asigura nu doar un diagnostic de laborator precis, ci ofera solutii pentru detectarea riscului pentru diverse afectiuni, ofera teste predictive pentru progresul bolilor si faciliteaza decizia terapeutica corecta.
In cadrul evenimentului Zilele Roche Diagnostic” Stavros Chisimellis, Country Manager Roche Diagnostic Romania a subliniat faptul ca principalul factor de succes in dezvoltarea Roche Diagnostic in Romania il reprezinta dedicatia si pasiunea angajatilor din toate departamentele (vanzari, service, marketing sau logistica) Zilele Roche Diagnostic sunt deja o traditie, la care am contribuit cu totii in ultimii 6 ani”, a precizat Stavros Chisimellis. Intr-un mediu aflat intr-o continua transformare, tinem intotdeauna cont de opinia participantilor pentru a imbunatati de la an la an evenimentul, astfel incat sa fie pe masura asteptarilor si sa raspunda nevoii de cunoastere si actualizare a informatiilor din domeniu”.
Avand sediul central in Basel, Elvetia, compania Roche este unul dintre liderii mondiali ai industriei farmaceutice si de diagnostic, bazata pe cercetare, prin sinergia oferita de cele doua divizii ale sale: Divizia de Farmaceutice si Divizia de Diagnostic. Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infectioase, oftalmologiei si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro si in diagnosticul histologic al cancerului, precum si pionier in managementul diabetului..
Strategia Roche cu privire la medicina personalizata isi propune sa ofere medicamente si tehnici de diagnostic care sa aduca imbunatatiri reale ale starii de sanatate si calitatii vietii pacientilor, dar si sa creasca ratele de supravietuire. Fondata in 1896, compania Roche a contribuit, de mai bine de un secol, la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor, la nivel global. 24 de medicamente dezvoltate de Roche, printre care antibiotice, medicamente impotriva malariei si chimioterapice, sunt pe Lista Medicamentelor Esentiale elaborata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.