Dreptul de acces al copiilor din mediul rural la activitatile culturale din comunitate
Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Accesul la educatie si cultura al copiilor din mediul rural. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In contextul zilei de 1 iunie, ziua internationala a copilului, m-am gandit sa vorbesc astazi despre realitatea sociala din Romania care arata ca inca exista puternice inegalitati intre oportunitatile de dezvoltare ale copilului din mediul rural fata de cel din mediul urban, evidentiate in indicatori statistici relevanti, cu efecte pe termen scurt sau mediu asupra copilului, dar si cu efecte pe termen lung asupra populatiei rurale in general.
Potrivit datelor statistice eurostat, diferentele dintre indicatorii socio-economici intre mediul rural si urban (de la speranta de viata, calitatea vietii, ratele de saracie, etc.) sunt destul de mari.
Astfel, situatia este dificila pentru copilul din mediul rural in contextul in care dintre tarile Uniunii Europene , Romania, este depasita, in ceea ce priveste riscul de saracie al copiilor, doar de Bulgaria.
Mai mult, Romania si Ungaria au diferenta cea mai mare intre rata riscului de saracie si excluziune sociala a copilului fata de totalul national (aproape 9%).
Nu trebuie uitat ca de ceva vreme incoace asistam la degradarea mediului cultural rural al Romaniei. Resursele financiare reduse si sprijinul financiar alocat acestui domeniu nu mai raspund necesitatii de servicii culturale minimale destinate membrilor comunitatii.
Conform studiului Bunastarea Copilului din mediul rural -2014, elaborat de
World Vision Romania, in ceea ce priveste activitatile de timp liber (educatie nonformala, activitati culturale si sportive) ale copiilor din mediul rural, un sfert dintre copiii din familiile cuprinse in cercetare au fost privati de participarea la activitatile extrascolare alaturi de colegii lor, sau au beneficiat de rechizite mai putine comparativ cu colegii lor.
Datele furnizate de catre copii si parinti in cadrul acestui studiu ofera detalii suplimentare care intregesc imaginea despre neajunsurile pe care o parte dintre ei le intampina in demersurile cu privire la accesarea invatamantului obligatoriu si activitatile de timp liber:
- intrebarile referitoare la acomodarea, in viata de zi cu zi a copiilor, a activitatilor legate de scoala cu cele legate de munca - procentul copiilor care declara ca se simt obositi ca urmare a muncii din afara orelor de scoala este in usoara crestere de 7% in 2014 fata de 4% in 2012.
- aproximativ 58,5% dintre copiii si tinerii cu varste intre 12 si 18 ani isi ajuta familia lucrand in gospodarie, alocand, pentru aceste activitati putin peste 2 ore intr-o zi obisnuita a saptamanii.
- aproximativ 26,8% dintre familii au fost, in ultimul an, in situatia de a cumpara mai putine rechizite sau carti pentru copii (fata de 29% in studiul din 2012).
- 30% dintre parintii care au fost nevoiti sa diminueze cheltuielile pentru rechizite provin din familii in care banii abia ajung de la o luna la alta.
- sub aspectul egalitatii de sanse la educatie, nu trebuie neglijat faptul ca 5% dintre parinti au recurs sau iau in considerare sa recurga la retragerea temporara sau definitiva a copiilor de la scoala.
Luand in considerare datele de mai sus putem deduce ca participarea copiilor din mediul rural la activitatile culturale este limitata datorita saraciei, lipsei de educatie a parintilor, calitatea slaba a educatiei, resurse insuficiente la nivel local si folosirea neadecvata a infrastructurii scolare.
Accesul copiilor din mediul rural la activitatile culturale din comunitate este in stransa dependenta cu asigurarea de catre comunitate si familie a unei bunastari si educatii de calitate a copilului si in acelasi timp corelata cu promovarea si pastrarea traditiilor locale.
Nu trebuie sa uitam faptul ca si dreptul de acces la educatie si cultura al copiilor din mediul rural este un drept fundamental garantat de legea fundamentala , dar si de acte normative internationale si europene.