Mariustuca.ro / 90% dintre cancerele de piele sunt provocate de expunerea la soare fara protectie (Autoare: Magda Marincovici)
- Nu este soare, nu am nevoie de protectie, este o fraza pe care o auzim frecvent, dar care explica numarul mare al problemelor dermatologice provocate de razele ultraviolete. Potrivit unor estimari ale unor studii internationale, aproximativ 66% dintre persoane considera ca cremele solare cu indice de protectie mare sunt destinate exclusiv persoanelor cu piele sensibila. Ceea ce este complet gresit! Or, tocmai aceste erori curente maresc considerabil riscul unor afectiuni ale pielii, in special al melanomului, cel mai periculoasa forma de cancer. Potrivit unui studiu al IPSOS, efectuat in 23 de tari, o persoana din cinci spune ca poate sa faca plaja fara a avea nevoie de protectie, daca deja s-a bronzat. O alta greseala grava, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii care subliniaza ca un cancer din trei diangosticate este un cancer de piele si ca, anual, sunt inregistrate 200.000 de noi cazuri.
Mihaela Leventer, medic prima dermatolog, avertizeaza ca 90% dintre cancerele de piele sunt provocate de expunerea la soare, fara protectie. Riscul creste in cazul persoanelor care au suferit arsuri solare in copilarie.
- Melanomul afecteaza persoanele intre 30 si 40 de ani, chiar atunci cand au o cariera si isi intemeiaza o familie. La noi, cele mai afectate sunt femeile, spune dr. Leventer.